Kortkolom economie

Lingeriemerk Sapph verkocht aan Kahn

Rotterdam. Mede-eigenaar Rob Heilbron heeft lingeriemerk Sapph verkocht aan zakenman en multimiljonair Roland Kahn. Kahn is eigenaar van kledingketens CoolCat, MS Mode en America Today. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Kahn wil van Sapph de „Victoria’s Secret van Europa maken”, zegt Heilbron. Ook heeft de nieuwe eigenaar plannen om de merknaam uit te breiden. „Wie weet liggen er straks ook sexy Sapph-hakken in de winkel”, aldus Heilbron. De overname werd besproken in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, waar de twee wonen en wel eens koffie drinken met elkaar. Heilbron, wiens credo luidt ‘proud to be loud’, blijft in het nieuwe bedrijf marketingdirecteur. Hij was al sinds 2007, een jaar na de oprichting, op zoek naar investeerders voor Sapph. Het lingeriemerk is verlieslijdend, in 2010 „een paar ton”. Dit jaar loopt het verlies nog op door de verloren rechtszaak afgelopen mei tegen lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. Dekkers meende dat vier bh’s en een slip van Sapph te veel leken op ontwerpen van haar hand en spande in 2009 een zaak aan. Sapph moest een halve ton aan proceskosten van Dekkers vergoeden. Ook kreeg Sapph een algemeen verbod opgelegd om nog lingerie van Dekkers na te maken, met een dwangsom van 10.000 euro per dag. Sapph ging in hoger beroep. De nieuwe eigenaar heroverweegt het hoger beroep. (NRC)

SBM levert platform voor kust Brazilië

Rotterdam. Een joint venture van SBM Offshore en Queiroz Galvao Oleo e Gas heeft een intentieverklaring ontvangen voor de levering van een drijvend productie-, opslag- en verladingsplatform (FPSO) voor de kust van Brazilië, meldt het concern donderdag voorbeurs. Het concern meldt dat de FPSO gerund zal worden door, en het eigendom zal zijn van een consortium, waarin SBM Offshore een belang zal hebben van niet minder dan 49,5 procent en niet meer dan 62,25 procent. De intentieverklaring betreft een leasecontract met een looptijd van 20 jaar ter waarde van ongeveer 4,5 miljard dollar (3,2 miljard euro). (Dow Jones)

Resultaat Stork lager, omzet licht hoger

Rotterdam. Stork heeft in het eerste halfjaar van 2011 de winst met 13 procent zien dalen tot 32 miljoen euro (bedrijfsresultaat voor belasting). vanwege moeilijke marktomstandigheden en gestegen investeringskosten. Dat maakte de toeleverancier voor vliegtuigonderhoud donderdag bekend. De omzet nam wel licht toe tot 478 miljoen euro. (Dow Jones)