Kortkolom binnenland

Man weer opgepakt om duinbranden Bergen

Alkmaar. Een 44-jarige Alkmaarder die eerder vastzat voor drie branden in de duinen van Bergen is vorige week opnieuw opgepakt. Hij wordt verdacht van het aansteken van een vierde brand op 24 augustus vorig jaar in Bergen aan Zee. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Alkmaar gisteren. Bij de brand op 24 augustus stonden ongeveer een uur lang over een gebied van honderd bij honderd meter duinen en bosjes in brand. De aanhouding maakt deel uit van het onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van de man bij meer branden. In de duinen van Bergen hebben de afgelopen jaren ruim negentig branden gewoed. Bij veel branden wordt brandstichting vermoed. De man zat in mei vast voor een grote brand op 1 mei in Schoorl, op 18 april in Bergen en op 5 juli vorig jaar in Bergen aan Zee. (Novum)

Inbraakgolf in campers langs snelwegen

Driebergen. De politie waarschuwt bezitters van campers om niet te overnachten op parkeerplaatsen langs de snelwegen op verschillende plaatsen in het land. De afgelopen weken wordt vrijwel dagelijks aangifte gedaan van inbraak, meldde het Korps Landelijke Politiediensten gisteren. De inbrekers slaan ’s nachts toe. Er wordt meestal ingebroken in het rijgedeelte. Sinds april is veertig keer aangifte gedaan van een dergelijke inbraak. De slachtoffers zijn overwegend buitenlandse toeristen. De politie vermoedt dat er verschillende daders actief zijn. Ze raadt mensen aan altijd op een camping te overnachten. (Novum)

Politie treedt op tegen ‘ambulanceklevers’

Tilburg. De politie in Brabant gaat hard optreden tegen zogeheten ambulanceklevers. Dat zijn automobilisten die dicht achter een ambulance gaan rijden om zo sneller door het verkeer te komen. De politie in Midden- en West-Brabant heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk meldingen binnengekregen over ambulanceklevers. Ze zorgen volgens de politie voor gevaarlijke situaties. Daarom zijn met de ambulancedienst en de centrale meldkamer afspraken gemaakt om de ambulanceklevers direct aan te pakken, meldde de politie gisteren. De klevers worden voortaan direct aan de kant gezet en beboet, of opgespoord aan de hand van het kenteken. (Novum)

Volendammer met tien kilo koper betrapt

Baarn. Een 30-jarige man uit Volendam met ruim tien kilo gestolen koper in zijn auto is gisteren op de A1 bij Baarn betrapt. De politie kwam de man op het spoor nadat een getuige een man met een betonschaar en een bak met koperdraad uit de bosjes bij de parkeerplaats Palmpol langs de A1 had zien komen. Onderzoek wees uit dat uit een telefoniehuisje van KPN bij de parkeerplaats koperdraad weg was geknipt. In juni spraken justitie, spoorbeheerder Prorail en de metaalverwerkingsbranche af de koperdiefstal harder aan te pakken. Doordat de prijs van koper sterk is gestegen, is ook de diefstal ervan fors toegenomen, vaak bij het spoor. (Novum)

Meer onveiligheid bij werken aan spoor

Den Haag. Het aantal spoorwerkers dat ternauwernood aan een aanstormende trein ontsnapt, is vorig jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Hoewel er geen mensen werden geschept, spreekt de inspectie van een verontrustende stijging. Het aantal bijna-aanrijdingen steeg van 13 in 2009 naar 27 in 2010. Het aantal incidenten waarbij machines bijna werden geraakt steeg van nul naar vier. De IVW controleerde 135 werkplekken langs het spoor. Een op de vier plekken was onveilig of zelfs ernstig gevaarlijk. (Novum)