Kort nieuws Cultuur

Relikwieën ontdekt in kerk Roermond

Maastricht. Bij onderzoek naar de bouwgeschiedenis van de Munsterkerk in Roermond (in laat-romaanse stijl uit het begin van de dertiende eeuw) zijn in een hol altaar relikwieën gevonden. Via een gat werden met een endoscoop opnamen gemaakt, waarop een schedel en in met parels en goudstiksel bezette doeken verpakte ronde voorwerpen te zien zijn. „Waarschijnlijk liggen daar ook schedels”, vermoedt stadsarcheoloog Erik Caris. Hij denkt dat het gaat om relieken van de Heilige Ursula of haar maagden, die in de Middeleeuwen een grote rol speelden in de devotie in de streek. Voor extra onderzoek moeten nog fondsen worden gevonden. (NRC)

Von Trier geeft nooit meer persconferentie

Rotterdam. Lars von Trier wil nooit meer een persconferentie geven. Dat zegt de Deense regisseur in een interview met de Franse krant Libération. Von Trier veroorzaakte in mei dit jaar tijdens een persconferentie op het filmfestival van Cannes veel ophef met uitspraken over Hitler en nazi’s. Von Trier zegt dat hij onvoorbereid deel had genomen aan het persmoment voor zijn film Melancholia. Von Trier wil nog wel aantekenen dat „de politieke correctheid deze wereld vermoordt”. (Novum)

Wageman zakelijk directeur Boijmans

Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen heeft kunsthistorica Patty Wageman per 1 november 2011 aangesteld als zakelijk leider en plaatsvervangend directeur. Momenteel is Wageman nog directeur internationale tentoonstellingen van het Groninger Museum. Ze zal onder andere betrokken worden bij de verdere ontwikkeling van het Collectiegebouw, dat naar verwachting in 2015 zijn deuren zal openen voor publiek. Patty Wageman volgt Erik van Ginkel op die per 1 september 2011 werkzaam is als zakelijk directeur bij het Rijksmuseum in Amsterdam. (NRC)