Kort nieuws Buitenland

Korea’s beschieten elkaar in Gele Zee

Seoul. Aan de omstreden grens in de Gele Zee tussen Noord- en Zuid-Korea zijn gisteren verschillende schoten gewisseld. Volgens Zuid-Koreaanse bronnen werd door hen vijandelijk vuur van de Noord-Koreanen beantwoord, die als eersten artilleriegranaten schoten. Alle granaten kwamen in het water terecht en niemand raakte gewond. De Noord-Koreanen ontkenden dat er beschietingen waren geweest. Nabij gelegen bouwactiviteiten zouden voor de explosies hebben gezorgd. Vorig jaar liepen de spanningen tussen beide landen hoog op, nadat Noord-Korea vier mensen had gedood op het Zuid-Koreaanse eilandje Yeonpyeong. (AP)

Verdachte aanslag op Bali uitgeleverd

Jakarta. Umar Patek, een Indonesische radicale moslim die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de bomaanslag op het eiland Bali in 2002, is donderdag door Pakistan uitgeleverd aan Indonesië. Hij was in januari opgepakt in de stad Abbottabad, waar later Osama bin Laden door Amerikaanse commando’s werd gedood. Volgens Indonesische bronnen was het geen toeval dat Patek daar verbleef en hadden de Amerikanen waardevolle informatie aan hem te danken. Bij de aanslag in Bali kwamen 202 mensen om het leven, onder wie 88 Australische toeristen. (AP)

Vietnamese blogger krijgt drie jaar cel

Hanoi. Een Frans-Vietnamese wiskundige is gisteren door een Vietnamese rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het lidmaatschap van een verboden democratische groepering en het publiceren van een blog met kritiek op het communistische bewind. De 56-jarige Pham Minh Hoang werd door de rechtbank schuldig geacht aan een poging de Vietnamese regering omver te werpen. De Franse regering hekelde het vonnis van de rechtbank. Hoang werd in Frankrijk lid van Viet Tan, dat op een niet-gewelddadige wijze de vestiging van een democratie nastreeft in Vietnam. (AP, BBC)