Kamer wil snel debat steunplan

En keert daarom terug van reces.

Veel oppositiepartijen willen volgende week met premier Mark Rutte (VVD) en minster van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) debatteren over de financiële hulp aan Griekenland. Dat bleek gisteren na afloop van een briefing in de Tweede Kamer. Topambtenaren gaven daar uitleg over de steunmaatregelen.

Ronald Plasterk (PvdA) vroeg zich na de briefing openlijk af of Rutte wel weet waarvoor hij heeft getekend. De PvdA verzocht daarom met D66 om een algemeen overleg van de vaste Kamercommissie Financiën. Zij kregen steun van de VVD, PVV, SP, GroenLinks en de ChristenUnie.De Tweede Kamer komt volgende week terug van reces voor het debat. Rutte noemde na afloop van de top over de Europese schuldencrisis een ander bedrag dan zijn collega’s. Hij zei dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van 50 miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van 54 miljard van de banken.

Een topambtenaar van het ministerie van Financiën erkende gisteren dat Rutte een andere voorstelling van zaken had kunnen geven. Hij zei dat ook nog veel onduidelijk is over de risico’s die Nederland loopt en welk beslag de hulp op de begroting legt.

Eind juli maakte NRC Handelsblad bekend dat Nederland zich op de eurotop voor een nog groter bedrag heeft gecommitteerd dan De Jager had gemeld. Nederland moet met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro extra storten. (Novum)

Andere EU-leiders keren naar huis vanwege de huidige economische situatie. Zie Economie, p. 10 en 11