Hoe kunnen ze namaken?

Een paar Nike-schoenen namaken is voor een ervaren schoenmaker geen kunst, maar voor het kopiëren van hightechproducten of hoogwaardige industriële apparaten zijn geraffineerdere methodes nodig. Neem de Nederlandse scheepbouwer IHC Merwede. De bouwer van baggerschepen mag alleen in China schepen bouwen als hij samenwerkt met een Chinees bedrijf. Via onderaannemers of gedurende een onderhoudsbeurt lekken de blauwdrukken naar de zwarte markt. De scheepsbouwer zegt tientallen miljoenen euro’s schade te hebben geleden doordat complete baggerschepen in China worden nagemaakt.

Bovendien houdt China zich volgens experts op grote schaal bezig met cyberspionage. Internetbeveiligingsbedrijf McAfee maakte vorige week bekend dat onbekenden de afgelopen vijf jaar een groot aantal aanvallen hebben uitgevoerd op computersystemen van 72 landen, internationale organisaties en grote bedrijven. McAfee vermoedt dat een land achter de inbraak van de computersystemen zit, maar zegt niet welk land zij verdenken. Deskundigen beschuldigen China, de enige Aziatische grootmacht die niet werd getroffen door de aanvallen.

McAfee vergeleek de aanvallen met de grootschalige hack genaamd Aurora, die in 2010 door Google werd geopenbaard. Grote defensie- en technologiebedrijven waren doelwit van de aanval, die volgens onderzoekers van Google door China was uitgevoerd. Amerikaanse veiligheidsdeskundigen, onder wie de voormalige CIA-directeur Michael Hayden, hebben China meerdere malen beschuldigd van cyberdiefstal voor commercieel en strategisch gewin.