Hertogin (85) wil een 24 jaar jongere man huwen

In this photo taken June 16, 2010, the Duchess of Alba arrives for a movie preview in Seville, Spain. It's the stuff of a soap opera starring European nobles: at age 85, one of Spain's richest and most title-laden women wants to wed 60-year-old Alfonso Diez, a civil servant young enough to be her son. Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, generally known as the Duchess of Alba said in a rare radio interview early this year that she wanted to marry Diez but her children, five men and a woman were against it. She denied any suggestion Diez was a gold-digger. To placate her six wary children, she's signed over to them palatial chunks of her wealth. (AP Photo/Paul White)
In this photo taken June 16, 2010, the Duchess of Alba arrives for a movie preview in Seville, Spain. It's the stuff of a soap opera starring European nobles: at age 85, one of Spain's richest and most title-laden women wants to wed 60-year-old Alfonso Diez, a civil servant young enough to be her son. Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, generally known as the Duchess of Alba said in a rare radio interview early this year that she wanted to marry Diez but her children, five men and a woman were against it. She denied any suggestion Diez was a gold-digger. To placate her six wary children, she's signed over to them palatial chunks of her wealth. (AP Photo/Paul White) AP

Spanjaarden vertrouwen het niet. Is die man niet uit op haar fortuin?

De meestbesproken vrouw deze zomer in Spanje is Cayetana Fitz-James Stuart, de steenrijke hertogin van Alba. Ze is 85 jaar en wil voor de derde keer gaan trouwen, met een ambtenaar van de Sociale Dienst die 24 jaar jonger is.

Dat gaat er in Spanje niet in. Om te beginnen: haar kinderen vertrouwen het niet. De hertogin is een van de rijkste vrouwen van Spanje. De totale waarde van haar paleizen, landgoederen, schilderijen en andere bezittingen wordt geschat op tussen de 600 miljoen en 3,5 miljard euro. Was die ambtenaar daar niet op uit?

Ook de koning ligt dwars.

Dit voorjaar opende de hertogin van Alba het tegenoffensief. Ze is een vrouw met normen en waarden, en gevoel. „Ik ben katholiek en ik wil trouwen, maar ik weet niet of ik dat zal doen, want mijn kinderen maken problemen”, zei ze. „Iedere grote liefdesgeschiedenis zou moeten uitlopen op een huwelijk”,vertelde ze Vanity Fair. Aan de oprechte gevoelens van Diez valt niet te twijfelen, meent de hertogin. „Alfonso wil niets, hij ziet af van alles, hij wil niets anders dan mij.”

Om met hem te kunnen trouwen heeft de hertogin nu besloten het grootste deel van haar bezittingen te verdelen onder haar zes kinderen en acht kleinkinderen. Het huwelijk wordt in september verwacht. (NRC)