Héél lang en gelukkig in 'Turbo sprookjes'

‘Huis’ en ‘Rijk alleen’. Festival Boulevard, t/m 14/8, Den Bosch. Inl: www.festivalboulevard.nl. ‘Turbo sprookjes’. Parade, t/m 21/8 Amsterdam. Inl: www.deparade.nl ***

De gebochelde man zit genoeglijk in zijn bad. Huis heet de reizende locatievoorstelling van jeugd- en muziektheatergroep Het Filiaal. Hij is having a good time, zoals het vrolijk uit de radio schalt. De voormalige treinconducteur is oud en stram, maar zijn geest is nog kwiek. Toch mag de dood hem komen halen. Geroutineerd rommelt hij aan een kabelbaan tussen zijn spullen. Het doodgaan wil niet erg lukken. Pas als een ongeluk met zijn miniatuurtreintje een waterballet veroorzaakt, kan hij het leven loslaten. De conducteur slaat zijn vleugels uit en vliegt als witte engel naar de hemel.

Jellie Schippers maakt met Huis op geestige wijze voelbaar dat doodgaan niet altijd een droeve gebeurtenis is, maar een mooie afsluiting van het leven kan vormen. Ook Rijk alleen van Sacha Muller zit in de kinderprogrammering van Boulevard. In de keuken bij twee jonge broers, zonder ouders, maakt het publiek mee hoe die in een bruisende slapsticksymfonie de dag doorbrengen. Hoe heerlijk het rijk alleen ook is, de ouders worden in de jongensharten vreselijk gemist. Deze voorstellingen bieden een ernstige ondertoon.

De Kinderprogrammering van het festival de Parade heeft herkenbare thema’s. Geraffineerd is Turbo sprookjes van Anne van Schaik en Nicole Cox. Zij knopen met spitsvondig taalgebruik Pinokkio aan The Sound of Music en tal van andere legendes. Het saaie leven dat volgt op het verlossende lang-en-gelukkig omzeilt het duo door telkens een nieuw verhaal te vertellen. Ook aan deze sprookjesrollercoaster komt toch een einde als men besluit: „Lang en gelukkig komt later en duurt nog héél lang.”

    • Brechtje Zwaneveld