Handelstekort VS op hoogste niveau sinds 2008 - ‘VS is grootste schuldennatie’

Caption: U.S. dollar banknotes lie on a table in this picture illustration taken in Warsaw August 8, 2011. Deep-rooted jitters about the U.S. debt rating cut sent world stocks tumbling towards 11-month lows on Monday, overshadowing relief that the European Central Bank was buying bonds of strugglers Italy and Spain. Picture taken with a zoom effect. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: BUSINESS)
Caption: U.S. dollar banknotes lie on a table in this picture illustration taken in Warsaw August 8, 2011. Deep-rooted jitters about the U.S. debt rating cut sent world stocks tumbling towards 11-month lows on Monday, overshadowing relief that the European Central Bank was buying bonds of strugglers Italy and Spain. Picture taken with a zoom effect. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: BUSINESS) Foto / Kacper Pempel

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in juni toegenomen tot zijn hoogste niveau sinds oktober 2008. Het tekort bedraagt nu 53,1 miljard dollar.

Dit is een toename van ruim twee miljard dollar ten opzichte van mei. De oorzaak is een scherpe daling van de Amerikaanse export van twee procent, meldt persbureau AFP. Volgens NRC-economieredacteur Egbert Kalse laat het toegenomen handelstekort zien dat Amerika nog altijd de allergrootste schuldennatie is in de wereld. Hij wijst op de grote staatsschuld waarvan vorige week het wettelijke schuldenplafond werd verhoogd om een dreigend faillissement af te wenden.

“De verwachting was dat na 2008 het handelstekort zou afnemen, door de export te stimuleren. Je ziet nu dat de VS nog altijd niet voor zichzelf kan zorgen. Er gaat veel geld uit in de vorm van rentes op leningen, maar daar staan niet genoeg dollars tegenover waardoor er een handelstekort ontstaat. Dat het niveau nu het hoogst is sinds 2008 laat zien dat Amerika nog altijd de allergrootste schuldennatie is in de wereld.”

Minder Amerikanen vragen uitkering aan

Het aantal Amerikanen dat een uitkering aanvraagt is het afgelopen kwartaal wel gedaald, meldt persbureau Reuters. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaans ministerie van Arbeid. Zo’n 395.000 mensen vroegen een uitkering aan, analisten hadden gerekend op een aantal van ruim 400.000.