Geen paniek bij topmannen

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland zagen hun dekkingsgraad tot onder de 100 procent dalen – ver onder de wettelijke norm van 105 procent. En de aandelen van banken en verzekeraars gingen hard onderuit op de beurs.

De tumultueuze ontwikkelingen op de financiële markten hebben er ook bij de grote Nederlandse financiële instellingen ingehakt. Toch is er bij hen geen sprake van paniek. Dat blijkt uit een rondgang langs de financiële sector.

Bij de grote verzekeraars, pensioenfondsen en banken heerst geen crisissfeer, maar wel verhoogde paraatheid. „De verloven zijn niet ingetrokken”, zegt topman Martin van Rijn van pensioenuitvoerder PGGM. De meeste bestuursvoorzitters, al dan niet vanaf hun vakantieadres, hebben wel vaker overleg met de risico-comités op het hoofdkantoor, met klanten en met toezichthouder DNB. Niek Hoek van verzekeraar Delta Lloyd wil niet spreken van business as usual, maar ziet in de turbulente markten weinig nieuws. „Hier zeilen we ook wel weer doorheen.”

Verzekeraar Aegon publiceerde vanochtend tegenvallende kwartaalcijfers. De verzekeraar heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 404 miljoen euro tegen 413 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Na de koersval van gisteren ging het aandeel van Aegon opnieuw onderuit, met ruim 7 procent. Toch is ook topman Alexander Wynaendts optimistisch: „We staan er veel beter voor dan bij de crisis van 2008.”

Bankier Jan de Ruiter van RBS Nederland ziet ook een lichtpuntje voor de handelaren in zijn dealingroom. „Er is een hoog handelsvolume en aan elke transactie – kopen of verkopen – verdienen we.”

Topmannen: pagina 21

    • Cees Banning
    • Philip de Witt Wijnen