'Floresmens' was mens met gebrek

De fossiele mensachtige die in 2003 op het Indonesische eiland Flores is gevonden (de ‘hobbit’), is geen aparte soort, maar een Homo sapiens met een afwijking. Dat schrijven antropologen van Columbia University deze week in PNAS. Na testen met een MRI-scan concluderen de onderzoekers dat het 18.000 jaar oude fossiel van een jonge volwassen vrouw leed aan microcefalie, een afwijking die gepaard gaat met een kleine schedel en dito brein.

Holloway vergeleek de binnenkant van de schedels van 21 kinderen met microcefalie met die van 118 ‘gewone’ kinderen en vond twee afwijkende kenmerken: een uitstulping aan de achterkant van het brein en een breed vlak aan de voorkant. Vervolgens haalde hij de schedels van mensen met microcefalie (10) en gewone mensen (79) door de scanner, net als de fossielen van Homo erectus (17) en Australopithecus (4) en H. floresiensis. De laatste vertoonde het sterkst kenmerken van microcefalie.

De Australische mede-ontdekker van de ‘hobbit’ Peter Brown is het er niet mee eens. In Nature News zegt hij: „Het gaat om de omvang van het brein in vergelijking met het lichaam en die is helemaal buiten beschouwing gelaten.” Of de ‘hobbit’, een aparte soort is, was van meet af aan onderwerp van debat. Ook andere wetenschappers beschouwen de nogal afwijkende hominide – een meter lang, lange ledematen – als een Homo sapiens met een gebrek.