Film

scene uit de film A Separation (2011) FOTO: Cinemien

A Separation

De vijfde film van regisseur Asghar Farhadi, A Separation, was de onomstreden grote winnaar van het filmfestival van Berlijn in januari. De film sleepte de Gouden Beer voor beste film en de prijzen voor beste acteurs en actrices in de wacht; een prijzenregen die uniek is in de geschiedenis van het festival, maar die de film zonder meer verdient. Farhadi slaagt erin met een aaneenrijging van kleine, alledaagse scènes die hij met grote precisie en dicht bij ‘real time’ filmt, een groots en indrukwekkend beeld te laten ontstaan van de Iraanse samenleving. Voor zover het mogelijk is om binnen de beperkingen van een speelfilm van ruim twee uur zo’n complex thema te omvatten, is Farhadi daar glansrijk in geslaagd.

Pulsar

Toen de Belgische filmmaker (en ex-pop- en filmjournalist) Alex Stockman (1962) een reclame voor WiFi Blocking Paint op internet zag, was het idee voor zijn tweede speelfilm Pulsar geboren. Verf die radiostralen tegenhoudt. Stockmans hoofdpersoon Samuel is er op een gegeven moment zo ernstig aan toe dat hij zijn muren met anti-WiFi-verf beschildert, de ramen dichtplakt en zijn digitale telefoon inruilt voor het oude analoge bakelieten toestel van opa. Pulsar is een inventieve en suggestieve technothriller die inspeelt op de aloude angst van de mens voor de machine.

Super 8

Als jongens wonnen de latere regisseurs J.J. Abrams (Star Trek, Lost) en Matt Reeves (Cloverfield) een festival voor Super 8-films, het betaalbare smalfilmformaat waarmee amateurs zelf filmpjes konden maken en thuis projecteren. Na een artikel in The Los Angeles Times gaf de assistente van Steven Spielberg ze het ideale vakantiebaantje: het repareren van de Super-8 filmpjes die hun idool Spielberg in zijn jonge jaren zelf had gemaakt. Zo’n dertig jaar later maakt Abrams nu met Spielberg als producent een film over een groepje jonge tieners dat anno 1979 een Super 8-film maakt – en daarbij in een typisch Spielberg-avontuur belandt: een nachtelijke treinramp, waarbij een monster uit een zwaar vergrendelde wagon ontsnapt.

World Cinema Amsterdam

Het filmfestival dat zich richt op de wereldcinema, beleeft t/m 21 aug in filmtheater Rialto Amsterdam zijn tweede editie. Te zien onder meer: A Separation (zie hierboven). Een andere prijswinnaar (beste debuutfilm Cannes) is Las Acacias (Pablo Giorgelli, Argentinië, 2011). Speciale aandacht is er met tien films voor de Indiase cinema. Het festival gaat ook naar buiten. Op het Marie Heinekenplein zijn ook vier films te zien.

Inl www.worldcinemaamsterdam.nl

Zwoele zomeravonden

Duimen voor mooi weer in de zomer, want bij Eye staat het filmdoek op het terras van Vertigo in Amsterdam. Te zien zijn: 12 aug Brief Encounter (David Lean, 1945) en 19 aug Easy Rider (Dennis Hopper, 1969).

Inl www.eyefilm.nl