FIFA schorst zes arbiters voor rest van hun leven

Scheidsrechters gaven liefst zeven strafschoppen in twee wedstrijden.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zes scheidsrechters voor het leven geschorst. Het gaat om drie Bosnische en drie Hongaarse arbiters. Alle zes hadden zich laten omkopen. De FIFA was in maart een onderzoek begonnen.

De scheidsrechters hadden op 9 februari de interlands Letland-Bolivia (2-1) en Estland-Bulgarije (2-2) beïnvloed, zo stelt de FIFA. Beide duels, georganiseerd door een Thais sportagentschap, werden in het Turkse Antalya gespeeld. Alle zeven doelpunten werden uit strafschoppen gescoord. Eén penalty moest bovendien over worden genomen nadat hij in eerste instantie was gemist.

De Hongaarse voetbalfederatie had de drie scheidsrechters al geschorst vanwege hun optreden tijdens Estland-Bulgarije. Laszlo Wagner, bij de Hongaarse bond verantwoordelijk voor de scheidsrechters, zei destijds: „Ik ben geschokt, omdat we geen brief hebben ontvangen waarin ons gevraagd werd deze arbiters toestemming te geven de wedstrijden te leiden.”

De vier betrokken teams klaagden na de wedstrijden over de scheidsrechters. De bondscoach van Bolivia, Gustavo Quinteros, zei dat de arbiters de strafschoppen „verzonnen”. Hij noemde het optreden van de scheidsrechter een schande.

Na de wedstrijden scherpte de wereldvoetbalbond de regels voor vriendschappelijke wedstrijden aan. Voorheen was er geen controle op vriendschappelijke wedstrijden door de FIFA.

De laatste weken zijn er ook in Turkije, Griekenland en Italië omkoopschandalen naar buiten gekomen. De FIFA doet tevens onderzoek naar de verrassende 4-1 overwinning van Nigeria in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië.

Volgens de FIFA richten ‘match-fixers’ zich vooral op wedstrijden waar weinig aandacht voor is en die niet op televisie komen. (Reuters)