FIFA schorst zes arbiters levenslang

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zes scheidsrechters voor het leven geschorst. Het gaat om drie Bosnische en drie Hongaarse arbiters. Zij mogen van de FIFA nooit meer iets in het voetbal doen. Alle zes hadden zich laten omkopen. De wereldvoetbalbond was in maart een onderzoek begonnen.

De scheidsrechters hadden op 9 februari de oefeninterlands Letland-Bolivia (2-1) en Estland-Bulgarije (2-2) geleid. Volgens de FIFA hebben de scheidsrechters het scoreverloop beïnvloed. Beide duels, georganiseerd door een Thais sportagentschap, werden in het Turkse Antalya gespeeld. Alle zeven doelpunten werden uit strafschoppen gemaakt. Eén van de zeven penalty’s werd gemist, maar die moest om onduidelijke redenen opnieuw worden genomen, waarna wel werd gescoord.

De Hongaarse bond had de drie scheidsrechters dit voorjaar al geschorst wegens hun optreden tijdens Estland-Bulgarije. Laszlo Wagner, bij de Hongaarse bond verantwoordelijk voor de arbiters, zei toen: „Ik ben geschokt, omdat we geen brief hebben ontvangen waarin ons gevraagd werd deze arbiters toestemming te geven de duels te leiden.” Volgens de BBC worden de drie Hongaren nog vastgehouden.

Ook de Bosnische federatie was niet op de hoogte van het optreden van haar scheidsrechters en schorste de betrokkenen in maart dit jaar.

De vier betrokken landen klaagden achteraf over de scheidsrechters. De bondscoach van Bolivia, Gustavo Quinteros, zei direct na de wedstrijden dat de arbiters de strafschoppen „verzonnen”. Hij noemde de arbitrage „een schande”.

Na de wedstrijden heeft de wereldvoetbalbond de regels voor vriendschappelijke wedstrijden aangescherpt. De FIFA moet nu op voorhand op de hoogte gesteld worden wie de wedstrijden leidt. Voorheen was er geen controle op oefenwedstrijden.

Zowel FIFA als het Europese voetbalorgaan UEFA heeft haar bezorgdheid uitgesproken over dergelijke vormen van beïnvloeding. Volgens beide bonden worden dergelijke omkooppraktijken georganiseerd door illegale gokcircuits.

De laatste weken zijn ook in Turkije, Griekenland en Italië omkoopschandalen naar buiten gekomen. De FIFA doet tevens onderzoek naar de verrassende 4-1 overwinning van Nigeria in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië. Volgens de FIFA richten matchfixers zich vooral op wedstrijden waarvoor weinig aandacht is en die niet op televisie worden uitgezonden. (Reuters)