En dit zegt de oppositie over de premier: áls hij wat liet horen, dan klopte het niet

Ze doen niet moeilijk over het feit dat premier Rutte op festival Dance Valley stond, afgelopen zaterdag. Dat gunnen de meeste Tweede Kamerleden hem gewoon. Alleen, zegt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, daarmee „werd wel duidelijk dat hij in het land is. Dicht op het nieuws dus.” En als je dan weet, vindt Pechtold, „dat er veel onzekerheid is, dat het gebrek aan vertrouwen in de wereldeconomie een groot probleem is, dat pensioenfondsen door hun dekkingsgraad heen zakken – dan moet een premier zichtbaar zijn.”

Volgende week houdt de Tweede Kamer een spoeddebat met Rutte, over de financiële crisis en de uitspraak van de premier, waarin hij zich 50 miljard euro verrekende. Het initiatief voor het debat komt van PvdA en D66, maar ook GroenLinks en SP zijn kritisch over het gebrek aan leiderschap. „We willen het hebben over de totale onzichtbaarheid van het kabinet. Als er brand woedt, zoals nu, moet je zichtbaar zijn”, zegt Bruno Braakhuis, financieel woordvoerder van GroenLinks. Áls de Kamer al iets hoorde, was het foute informatie, zegt Braakhuis: „Eerst die blooper van Rutte van 50 miljard euro en daarna bleek ook nog eens dat minister De Jager zich 35 miljard euro had verrekend.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak beaamt dat Ruttes optreden de onduidelijkheid alleen maar heeft vergroot. En, zegt Van Raak, hij was wél teruggekomen van vakantie, als hij premier was geweest. „De premier moet de regie voeren. Je moet op vakantie gaan als het vakantie is.”

PvdA-fractieleider Job Cohen denkt dat de financiële crisis verergert door onvoldoende vertrouwen in het leiderschap. Rutte moet duidelijk maken welke oplossing hij ziet voor de eurocrisis, zegt Cohen: „Hij moet niet duiken en steeds een half verhaal vertellen uit angst voor zijn gedoogpartner PVV.”

Die gedoogpartner is aanmerkelijk milder in het oordeel over Rutte. PVV-leider Wilders reageerde niet op een verzoek om commentaar. Kamerlid Hero Brinkman vindt dat Rutte het erg goed doet. „Op wat schoonheidsfoutjes na, waar ik niet op in wil gaan, heb ik veel respect voor de manier waarop de premier zijn taken uitvoert.”