Een zestiger en zijn vrouwen

scene uit de film Gianni e le donne (2011) FOTO: Cinemien

Gianni e le donne. Regie: Gianni di Gregorio. Met: Gianni di Gregorio, Valeria de Franciscis, Alfonso Santagata. In: 16 bioscopen ***

Net als in zijn komedie Pranzo di Ferragosto (2009) draait het in Gianni di Gregorio’s tweede film Gianni e le donne (Gianni en de vrouwen) om de goedmoedige schlemiel Gianni in de Romeinse buurt Trastevere. Niets is deze zestiger te veel om de dames te plezieren. Hij brengt zijn vrouw koffie op bed, laat de hond van de jonge, aantrekkelijke buurvrouw uit en bereidt een champagnelunch voor zijn moeder en haar vriendinnen. Gianni dagdroomt veelvuldig over vrouwen. Het verschil tussen droom en daad is de tragikomische kern van Gianni e le donne: wat hij ook probeert, geen vrouw heeft echt aandacht voor hem. Het levert scènes op die je vooral doen glimlachen: Gianni probeert de dochter van een van zijn moeders vriendinnen het hof te maken, zij heeft alleen oog voor een jonge pianist. Gianni belt een jeugdvriendin, zij valt in slaap op het moment dat hij een kans denkt te maken. Elke scène is een variant op dit patroon en dat maakt de film net te eenvormig om de aandacht vast te houden.

André Waardenburg

    • André Waardenburg