Dow Jones maakt met grote winst verlies gisteren bijna weer goed

Beurshandelaren vanmiddag in het gebouw van de New York Stock Exchange. Foto AFP / Stan Honda

De Amerikaanse beurzen zijn vanavond met grote winsten gesloten. De Dow Jones eindigde 3,95 procent in de plus en maakte daarmee een groot deel van het aanzienlijke verlies van gisteren goed.

De Dow sloot ruim 423 punten hoger en liet een slotstand van 11.143,31 punten noteren. Technologiebeurs Nasdaq deed het nog beter en sloot meer dan 4,7 procent hoger op 2.492,68 punten. De breder samengestelde S&P500 steeg 4,6 procent.

De stemming op de Amerikaanse beurzen is, net als op de Europese beurzen, al de hele week uiterst wisselend. Na de grote verliezen van maandag, herstelden de beurzen zich dinsdag weer. Gisteren schoot de Dow Jones weer diep in het rood en verloor de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeter meer dan 4,5 procent. De winst van vandaag maakt dat verlies bijna weer goed.

De winst op de Amerikaanse beurzen van vandaag is volgens onze financieel redacteur Melle Garschagen onder meer te verklaren door goede cijfers over de werkloosheid:

“Er kwamen vanmiddag positieve cijfers over het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, wat lager bleek te zijn dan verwacht. Je ziet dat beleggers op basis van zo’n cijfer direct beginnen te hopen dat de Amerikaanse economie beter gaat draaien. Dat laat zien dat er snel conclusies worden getrokken en dat er snel gehandeld wordt. Bij tegenvallend nieuws kan weer precies het tegenovergestelde gebeuren.”

De stemming in Europa was vanmiddag na de goede opening van Wall Street ook al opperbest. De AEX-index sloot ruim twee procent hoger op 283 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen deden het nog beter en sloten tussen de 3 en 3,5 procent in de plus.

    • Pim van den Dool