Diversen

Opera in de Grachtentuin

De slimme kamermeid Vespetta (‘wespje’) verleidt haar adellijke broodheer Pimpinone tot een huwelijk, waarop zij hem het leven zuur maakt. De opera Pimpinone, een eenakter in drie delen van Georg Philipp Telemann (1681-1767), zit vol conflicten tussen de sociale klassen in Venetië. Tussen 17 en 21 augustus wordt het werk in de tuin van Museum Van Loon in Amsterdam uitgevoerd. Na afloop is het museum ook te bezichtigen.

Inl www.grachtenfestival.nl

Sisi en Wilhelm II

Op dinsdag 16 augustus 14u geeft prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke Oudheid in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden, een lezing over de expositie Sisi en Wilhelm II: keizers op Corfu. Halbertsma vertelt over hun gedeelde fascinatie voor de klassieke oudheid en hun grote liefde voor het Griekse eiland Corfu.

Inl www.rmo.nl

Fietstour Rotterdam

Een rondleider van ArchiGuides neemt fietsers mee langs hoogtepunten van de Rotterdamse architectuur. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis en de laatste ontwikkelingen op architectuurgebied. Vertrek vanaf het Nederlands Architectuur Instituut van donderdag t/m zondag in augustus, om 13u en 15u.

Inl www.nai.nl

Midzomeravondtours

Bewonder Utrecht in het licht van de ondergaande zon vanaf de hoogste kerktoren van Nederland, de Dom. Op 13, 17 en 24 augustus is er een beklimming van de toren samen met een gids met na afloop een zomerse cocktail.

Res 030 2360010. Inl www.domtoren.nl

Arboretum Trompenburg

De Overtuin is al jaren het depot voor bijzondere bomen en struiken van arboretum Trompenburg in Rotterdam. Elke zondagmiddag 14u in augustus neemt een gids bezoekers mee, vertelt over de geschiedenis van dit stukje van Kralingen en over de vele bijzondere bomen die hier staan.

Res: reserveren@trompenburg.nl of 010-2330166

Tuinenroute

Vier tuinen in en rond Brummen zijn dit weekend open voor publiek tijdens de tuinenroute Oost-Veluwe. Weelderige borders met kleurige vaste planten, romantische paden, grote vijvers en waterpartijen, soms omzoomd door parkachtig bos. Hofstede ’t Holt (15.000 m2) in Leuvenheim; Brummense Overtuin (5.000 m2); Klein Knoevenoord (15.000 m2), Brummen en de Verborgen Tuinen van Bert Loman in Voorst (1.500 m2). Open tussen 10-17u.

Inl 0313- 655704 en tuinenrouteoostveluwe@gmail.com

Sint Hubertus

Het Open Monument Van de Week is zaterdag Jachthuis Sint Hubertus op De Hoge Veluwe. Liefhebbers van architectuur van H.P. Berlage en ‘Gesamtkunst’ kunnen naar een gratis rondleiding door het Jachthuis. Tussen 10-17u worden doorlopend rondleidingen gegeven van 45 minuten.

Houtkampweg 9b, entreezijde Otterlo. Res www.hogeveluwe.nl

De Parade van de Idee

Een 120 meter lange tafel reist de wereld rond en vormt van 11 t/m 14 augustus het hart van de ‘Parade van de Idee’ in Eindhoven (Strijp). Er wordt aan gegeten, op gedanst, er zijn voorstellingen, muziek en André Amaro zorgt voor een driegangendiner. Leonard en Jeroen ‘Graafmachine’ gaan ook op zoektocht naar ‘diepgang in de oppervlakte’ en naar ‘schoonheid van de leegte’ in hun films, installaties en performances.

Inl www.mobilearts.nl