Codes Breivik zijn plaatsen op kaart

Wat hebben kroegen in Amsterdam en Utrecht gemeen met een supermarkt in Rotterdam en een Haagse basisschool? Er wordt naar verwezen in het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Tenminste, dat suggereren computerexperts die in geheimzinnige voetnoten van het stuk cartografische coördinaten hebben aantroffen.

Vlak voor Breivik een bom liet ontploffen bij regeringsgebouwen in Oslo en op het eiland Utøya deelnemers aan een jeugdkamp doodschoot, mailde hij een 1.500 pagina’s tellend document rond. Tussen de websites waarnaar hij in de noten van dit manifest verwijst, staan cijfer- en lettercombinaties. Op het eerste gezicht lijken dit IP-adressen, die gevolgd worden door een onduidelijke code (bijvoorbeeld: http://50.868.4.329subf52:ISpllev132873183786AJ).

Na bestudering vermoedt de Noorse computerexpert Rolf Frøysa dat de in totaal 46 codes beginnen met lengte- en breedtegraden. De coördinaten verwijzen allemaal naar plekken in grote West-Europese steden. Wat de codes achter de coördinaten kunnen betekenen, is nog niet opgehelderd.

In een interview met de Britse krant The Daily Telegraph houdt Frøysa wel een slag om de arm. „Het kan vals alarm zijn, of onderdeel van Breiviks pr-strategie, maar we moeten dit document onderzoeken.”

Wie met Google Maps inzoomt op de genoemde locaties, komt onder andere uit bij een station in Liverpool en een park in Parijs. Zes coördinaten bevinden zich in Nederland: twee in Rotterdam, twee in Utrecht, één in Amsterdam en één in Den Haag. Overigens hebben alle coördinaten slechts drie getallen achter de komma, wat erop zou kunnen duiden dat ze zijn afgerond. Dan zou er een marge zijn van ruim honderd meter.