Buitenland

Duitsland

Sommergäste

De Oostzeekust had begin twintigste eeuw een grote aantrekkingskracht op kunstenaars. Schilders als Feininger en Corinth werkten hier. Edvard Munch schilderde er zijn Badende Mannen en Alexej Jawlensky en Marianne von Werefkin experimenteerden hier met abstracte kunst. De expositie Sommergäste, von Arp bis Werefkin in Museum Schwerin laat de invloed van het landschap en de architectuur van de Oostzeekust en de eilanden Rügen en Hiddensee zien met veel bekende namen uit het expressionisme.

T/m 23 okt, Alter Garten 3. Inl www.museum-schwerin.de

Playing the City 3

Meer dan vijftien internationale kunstenaars bevolken de binnenstad van Frankfurt met hun acties, performances en installaties. Elke dag t/m 25 augustus proberen ze samen met bewoners er een leefbare en kunstzinnige stad van te maken.

Inl www.schirn.de

België

Rik Wouters

In Lamot, Mechelen is een tentoonstelling rondom het werk van de Belgische kunstenaar Rik Wouters (1882-1916) te zien: Rik Wouters & co. Beeldhouwers in Mechelen. Bezoekers worden langs drie ateliers geleid: het meubelatelier, beeldhouwersatelier en schildersatelier. Wouters was pas 33 toen hij overleed, maar werd in die tijd gezien als een groot talent.

T/m 18 sept, Van Beethovenstraat 8-10. Inl www.rikwouters.be

Groot-Brittannië

Joan Miró

Zwart, rood en geel, het zijn de kleuren van de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Op de grote overzichtsexpositie in Tate Modern in Londen zijn die kleuren vaak te zien. Ongeveer honderdvijftig tekeningen, schilderijen, sculpturen uit zes decennia van zijn kunstenaarscarrière worden geëxposeerd. Het is het eerste retrospectief van Miró in Londen in vijftig jaar.

Tot 11 sept www.tate.org.uk

Frankrijk

Rembrandt en omgeving

In het Institut Néerlandais, Parijs worden tekeningen uit de verzameling van Frits Lugt getoond. Er hangen zelden getoonde tekeningen van Rembrandt en werk van kunstenaars uit zijn tijd als Flinck, Bol en Fabritius.

T/m 2 okt. Inl www.institutneerlandais.com

Italië

The World Belongs to You

In het achttiende-eeuwse Palazzi Grassi aan het Canal Grande in Venetië is de gedurfde collectie van de Franse zakenman François Pinault te zien. Zijn collectie moderne kunst omvat werk van 40 kunstenaars uit verschillende culturen en met zeer uiteenlopende achtergronden. De Chinezen zijn ook goed vertegenwoordigd.

Tot 31 dec. Inl www.palazzograssi.it