Britse premier: slachtoffers compenseren

Hundreds of messages of support from the community of Peckham are seen posted on a looted storefront in southeast London August 10, 2011. British cities began on Wednesday to clean up shopping streets littered with debris from a night of looting by gangs of hooded youths copying the tactics of young Londoners who had rampaged through districts of the capital for three nights. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS)
Hundreds of messages of support from the community of Peckham are seen posted on a looted storefront in southeast London August 10, 2011. British cities began on Wednesday to clean up shopping streets littered with debris from a night of looting by gangs of hooded youths copying the tactics of young Londoners who had rampaged through districts of the capital for three nights. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS) REUTERS

De slachtoffers van de plunderingen en brandstichtingen van de afgelopen dagen in Londen en andere steden in Engeland zullen snel worden gecompenseerd. Dat heeft de Britse premier David Cameron vanmiddag beloofd in een spoedzitting van het Britse Lagerhuis naar aanleiding van de rellen.

De premier noemde het de eerste taak van de regering dat mensen zich op straat veilig voelen. Hij wil niet ingaan op de veel gehoorde wens om het leger in te zetten, maar sluit niet uit dat iets dergelijks in de toekomst wel zou gebeuren. Ook wil de premier de mogelijkheid laten onderzoeken sociale media als Twitter en Facebook, waarmee de relschoppers informatie doorgaven, tijdens dit soort rellen te storen.

Voor de tweede achtereenvolgende nacht was het relatief rustig. De sfeer was gespannen maar van grootscheepse plundering, brandstichting en gevechten met de politie was geen sprake. Opnieuw was de politie massaal op straat aanwezig. Net als dinsdagnacht waren afgelopen nacht alleen al in Londen 16.000 politieagenten op straat. Zware regenval in delen van het land zorgden ook dat minder mensen de straat opgingen.

De politie in Birmingham is een onderzoek begonnen naar de moord op drie Aziatische jongemannen die werden geschept door een auto, die volgens omwonenden werd bestuurd door een zwarte man. De politie heeft een man aangehouden op verdenking van moord. De vader van een van de slachtoffers riep in een verklaring via de tv op om kalmte te bewaren en geen wraak te nemen. Hij benadrukte dat het niet ging om een racistische daad.

Bij verschillende rechtbanken in Londen en elders in Groot-Brittannië zijn inmiddels al bijna vierhonderd relschoppers voorgeleid en aangeklaagd. De politie heeft intussen arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeker honderd mogelijke relschoppers. Afgelopen nacht en vanmorgen zijn invallen gedaan op verschillende plaatsen in Londen om verdachten, van wie velen via beveiligingscamera’s zijn geïdentificeerd, aan te houden. Op de zogeheten ‘e-petitions’ website van de regering bepleiten inmiddels meer dan 100.000 mensen voor het intrekken van uitkeringen van relschoppers. Het Lagerhuis is nu verplicht over dit onderwerp een debat te houden.

Veroordelingen via de rechter en via internet: pagina 10-11