Brief postzegelhandelaar duikt op in krant N-Korea

De in Noord-Korea vermiste postzegelhandelaar Willem van der Bijl (60) is opgedoken in een artikel van de Engelstalige staatskrant Pyongyang Times. Onder de kop ‘Excellent election system’ vertelt de Utrechter dat hij „enorm onder de indruk” is van het „vrije en democratische kiesstelsel”. Het artikel lijkt op een ingezonden brief. Het rept met geen woord over de verdwijning van Van der Bijl, die op 30 juli zou terugkeren van een zakenreis in het communistische land.

Remco Breuker, per 1 september hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, noemt het artikel „een goed teken van leven”. Toeval is het volgens hem niet dat het bericht nu verschijnt. Breuker denkt dat Noord-Korea, vanwege toenemende diplomatieke en mediadruk, wil duidelijk maken dat het goed gaat met de postzegelhandelaar. Door de slechte infrastructuur en mogelijk de overstromingen van de afgelopen weken is de kans groot dat de overheid niet precies weet waar Van der Bijl is. Breuker: „Hij heeft een gids van de staat, dus ze zullen ongeveer weten waar hij is. Noord-Korea zal nooit toegeven dat ze het niet exact weten. In hun beleving betekent dat gezichtsverlies.”

Van der Bijl zegt in het artikel dat hij in 2012 graag terugkeert naar Noord-Korea om samen met het volk de honderdste geboortedag van voormalig president Kim Il Sung te vieren. Een duidelijk teken, stelt Breuker: „Dit zou Noord-Korea niet publiceren als ze dachten dat hij dood was. Dit soort berichten wordt van top tot teen gewogen. Noord-Korea weet dat het wordt overgenomen door buitenlandse media. Je kunt ervan uitgaan dat dit stukje de bovenste regionen van de propagandamachine heeft bereikt.”

Het nieuws over de verdwijning van Van der Bijl is ook doorgedrongen tot Zuid-Korea. Op de site van de grote krant Choson Ilbo is het een van de best gelezen berichten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Van der Bijl op te sporen, maar dat is lastig aangezien diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea ontbreken. Een woordvoerder kan niet zeggen of het artikel van hulp kan zijn: „Ik kan niets zeggen. We zitten er bovenop.”

Van der Bijl reisde naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang om zeldzame kunst te kopen.