Beeldende kunst

Nieuw in Enschede

Particulier initiatief is een rode draad in de geschiedenis van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. In de twintigste eeuw is de collectie vooral dankzij verschillende mecenassen (textielbaronnen) uitgegroeid. Ook in de eenentwintigste eeuw blijkt het particulier mecenaat nog springlevend met een groot aantal schenkingen en bruiklenen. De aanwinsten zijn nog t/m 28 augustus te zien in de speciale ‘verzamelaars’-tentoonstelling Nieuw in Enschede. Hoogtepunten zijn werken van George Hendrik Breitner en Vincent van Gogh, maar er zijn ook moderne schilderijen, tekeningen, prenten en zilver. Vanaf 3 september wordt ook de jongste aankoop van het museum getoond, een landschap uit circa 1746 van de Engelse schilder Thomas Gainsborough. Het museum deed via een crowdfundingactie met succes een oproep om een bijdrage te leveren.

T/m 28 aug, Lasondersingel 129-131. Inl www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Best of Graduates

In Galerie Ron Mandos in Amsterdam is zaterdag 13 augustus de opening van de jaarlijks terugkerende expositie Best of Graduates. Een selectie van 23 talenten die onlangs zijn afgestudeerd aan de Nederlandse kunstacademies. Het is een bonte mix van video, fotografie, schilderkunst, sculptuur en installaties.

T/m 3 sept, Prinsengracht 282. Inl www.ronmandos.nl

Keramiekcollectie

Twee jaar na het overlijden van de bekende keramiekverzamelaar Jacob van Achterbergh (1928-2009) presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een collectie vazen, beelden en andere keramische kunstwerken. De presentatie toont zijn voorliefde voor dier- en mensfiguren, persoonlijke tekeningen en abstracte geometrische vormen met zo’n 200 keramische objecten van 40 Nederlandse keramisten als Harm Kamerlingh Onnes, Lies Cosijn, Jan van der Vaart en Babs Haenen uit de periode 1940-2000.

13 aug t/m 15 jan, Princessehof. Inl www.princessehof.nl

Rembrandt en Degas

In zelfportretten konden de oude meesters zich meer permitteren dan in portretten van anderen. Ze konden gekke bekken trekken voor de spiegel, of hun gezicht in de schaduw laten. Rembrandt schilderde omstreeks 1628, dus rondom zijn 22ste, zo’n zelfportret als tegenlichtstudie en een kleinere variant. Op de expositie Rembrandt en Degas. Twee jonge kunstenaars in het Rijksmuseum Amsterdam zijn ze nu te zien. De vroege meesterwerkjes worden vergeleken met vroege zelfportretten van de Franse schilder Edgar Degas (1834-1917). Van beide kunstenaars hangen er ook geëtste zelfportretten.

T/m 24 okt, J. Luijkenstraat 1. Inl www.rijksmuseum.nl

KunstFort Asperen

Met de expositie Too late, too little, (and how) to fail gracefully grijpt curator Bik Van der Pol de historie van Fort Asperen in Acquoy aan om de begrippen indringers en verdedigingslinies onder de loep te nemen. Wanneer wordt de ander als een bedreiging gezien? De manifestatie wil met kunstenaarsprojecten en activiteiten het publiek aanzetten om na te denken over hoe territoria worden afgebakend en of dat tot de gewenste veiligheid leidt. Met bijdragen van onder meer Tarek Atoui, Marc Bijl en Navid Nuur.

T/m 25 sept, Langedijk 25. Inl www.kunstfortasperen.nl

Onderzeebootloods

Op het RDM-terrein in de haven van Rotterdam is de Onderzeebootloods weer omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset heeft een installatie gemaakt waarbij je via een metrotunnel in een achterbuurt terechtkomt. Het vuilnis ligt er opgestapeld en je kunt gluren in de woonkamers van een naargeestige flat.

T/m 25 sept. Inl www.boijmans.nl

Zomerexpo

Op de Zomerexpo in het Haags Gemeentemuseum is een groot deel van de 250 deelnemende kunstenaars totaal onbekend. Ze noemen zichzelf amateur, of zijn ooit wel opgeleid tot kunstenaar maar nooit echt doorgebroken. In Engeland is de Summer Exhibition al jaren een begrip; er schrijven zich tienduizenden kunstenaars voor in. Hun werken worden anoniem aan een jury voorgelegd. Diezelfde formule is nu voor het eerst in Nederland toegepast, en met succes. De toeloop tijdens de voorrondes was massaal. In totaal werden 4.750 kunstwerken aan de jury voorgelegd. Op de expositie tref je veel adepten van bekende kunstenaars aan, maar in het algemeen is de kwaliteit hoog en stemt het vrolijk om te zien hoeveel onontdekt talent er in Nederland is.

T/m 21 aug, Stadhouderslaan. Inl www.gemeentemuseum.nl