Apple passeert Exxon als 's werelds grootste bedrijf

Computerbedrijf Apple is niet alleen meer hip en trendy. De onderneming, in 1976 opgericht door Steve Jobs, is sinds gisteren, gemeten in beurswaarde, ook het grootste bedrijf ter wereld en stootte daarmee de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil van de troon.

Apple is niet het eerste computerbedrijf dat deze positie bekleedt. Softwaregigant Microsoft ging Apple al voor in 2002. Maar Apple is haar rivaal sinds vorig jaar voorbij gestreefd. Dat heeft alles te maken met de snelle opkomst van het mobiele internet. Daar heeft Apple-topman Steve Jobs veel beter op ingespeeld dan Microsoft. Sinds de introductie van de iPhone in de zomer van 2007 is Apple aan een onstuitbare opmars bezig. Op dit moment verkoopt Apple ruim 10.000 iPhones en iPads per uur. En dat 24 uur per dag. Apple is daarmee ’s werelds grootste verkoper van smartphones.

En dat levert heel veel geld op. Het afgelopen half jaar alleen al verdiende Apple 12 miljard dollar, netto wel te verstaan. Driekwart van die winst wordt op dit moment gegenereerd met de verkoop van iPhones en iPads. Het andere kwart wordt verdiend met computers.

Jobs zag die ontwikkeling al vroeg aankomen en schrapte in 2007 al het woord computer uit de bedrijfsnaam van Apple. Het succes van Apple is het succes van Jobs. De topman, die vorig jaar enige tijd uit de roulatie was vanwege een mysterieuze ziekte, is er ondanks het grote zakelijke succes in geslaagd om het hippe imago dat Apple heeft te behouden.

Maar Jobs, altijd gekleed in zwarte coltrui, heeft van Apple ook een spijkerhard bedrijf gemaakt. Deze week lukte het Apple om een nieuwe concurrent van de iPad, de Galaxy Tab van Samsung, in Europa uit de winkel te houden. Tegenover een Duitse rechter betoogde Apple dat Samsung een aantal patenten schendt.

De Nederlandse rechter doet in dezelfde kwestie in september uitspraak.

Breaking views: pagina 26