Amerikaanse beurzen openen hoger, Europa nog licht in de min

Handelaren van Bank of America/Merrill Lynch volgen de koersen op de beursvloer van de New York Stock Exchange. Foto AFP / Stan Honda

De Amerikaanse beurzen zijn vanmiddag om half vier Nederlandse tijd bij het begin van de handelsdag hoger geopend. De Dow Jones steeg bij de opening 1,15 procent. De Nasdaq deed het beter en opende 1,6 procent hoger.

De Dow, die gisteren opnieuw zwaar in het rood stond aan het einde van de handelsdag, opende precies 113 punten hoger op 10.843,23 punten. De handelaren op de Nasdaq waren nog positiever aan het begin van de dag: de technologiebeurs pakte een winst van 37,4 punten en opende op 2.418,89 punten.

De Europese beurzen lieten een kwartier na de opening van Wall Street een gemengd beeld zien. De AEX stond nog altijd 0,7 procent lager op ruim 275 punten. Ook de Duitse, Spaanse en Italiaanse beurs noteerden lichte minnen. De CAC-40 in Parijs was het meest negatief en stond 0,8 procent lager. De FTSE100 in Londen stond als enige licht in de plus: +0,3%.

De kleine bewegingen op de beurzen van vandaag zijn te verklaren door het feit dat er geen groot negatief nieuws bij is gekomen, zegt onze economieredacteur Egbert Kalse:

“De beurshandelaren zoeken naar wat ze nu moeten; de beurs is eigenlijk een beetje de weg kwijt. Je ziet de koersen niet heel heftig op en neer gaan vandaag. Het is een beetje een tussendag.”

De standen van de Amerikaanse en Europese beurzen van vanmiddag vallen mee in vergelijking met de dramatische beursdag van gisteren. De Dow Jones verloor toen 4,6 procent, na het slagveld op de Europese beurzen van gistermiddag.

    • Pim van den Dool