Ajax gaat naar Cruijff om te lijmen

Sinds hij door de aandeelhouders is gekozen tot commissaris van Ajax heeft Johan Cruijff zich nog niet bij officiële gelegenheden laten zien. Maar als de clubicoon niet naar Ajax komt, komt Ajax wel naar de clubicoon.

Drie van de vijf leden van de Raad van Commissarissen – voorzitter Steven ten Have, Edgar Davids en Paul Römer – reizen morgen naar mede-commissaris Cruijff in Barcelona voor een poging de spanningen in de RvC weg te nemen. Ook voorzitter Keje Molenaar van de Ledenraad van Ajax schuift bij het gesprek aan.

Volgens Molenaar is er „een goede kans” dat Cruijff in de RvC blijft. De advocaat en oud-Ajacied onderbreekt zijn vakantie morgen om „de oneffenheden glad te strijken” die er zijn ontstaan toen de andere leden van de RvC de aanstelling van de door Cruijff gewenste algemeen directeur Tscheu La Ling wegstemden.

Hoewel het vooral zaak lijkt de gepikeerde Cruijff te masseren, zullen ook van zijn kant concessies gevraagd worden. Molenaar: „Het moet niet zo zijn dat voortdurend zaken in de publiciteit komen, en we weten allemaal via welke krant dat gebeurt. Dat kan Ajax als NV niet lijden.”

Molenaar doelt op Cruijffs wekelijkse column in De Telegraaf , waarin hij vorige week schreef dat hij zijn „eigen regels” wil maken als hij dat in het belang van Ajax nodig acht. Molenaar wil morgen van Cruijff horen wat hij daarmee bedoelt. „Ik heb daar eerlijk gezegd geen idee van. Maar je hebt te maken met beursregels. Daar moet Cruijff zich als commissaris aan houden.”

Cruijff hoeft van Molenaar niet te stoppen met het onderwerp Ajax in zijn column. „Maar er moeten wel goede werkafspraken gemaakt worden, wat je precies wel en niet op kan schrijven.”

Molenaar maakte onderdeel uit van de commissie die de huidige Raad van Commissarissen bij de aandeelhouders voorgedragen heeft. „Het zou jammer en zonde zijn als Johan niet behouden blijft. Dat is een kwestie van goed praten.”