Afrodisiacum

Een goede vriendin van mij, ik noem haar voor de gelegenheid even vriendin A., is door een van Cupido’s pijlen geraakt en een beetje verkikkerd op haar collega, genaamd G. Er zit schot in de zaak, want A. heeft G. uitgenodigd voor een eetdate bij haar thuis. Het plan is dat A. hem moet gaan verleiden met haar kookkunsten, maar er is één klein probleempje, A. is niet op haar best achter het fornuis.

„Kunnen jullie niet komen koken?” vroeg ze toen we de kwestie met een legertje vriendinnen bespraken. Dat leek ons niet het meest romantische idee voor een eerste date, maar omdat we A. ervoor willen behoeden dat ze met een onsmakelijke ovenschotel aankomt of dat ze een maaltijd per scooter naar haar paleisje laat vervoeren, besloten we haar te helpen.

Wat schotel je je nieuwe lover voor tijdens een eerste date? Geen knoflookgerecht in ieder geval. Spaghetti met rode saus was alleen romantisch in Lady en de Vagebond, en spare ribs, chili con carne en spinazie zijn vanwege hele uiteenlopende redenen ook niet de meest geschikte gerechten.

Het liefst hadden we A. ingefluisterd hoe ze iets lustopwekkends kan maken, maar vanwege haar reputatie in de keuken zal ze dit maar aan anderen moeten overlaten.

Geen oesters of truffels dus, maar wel een stappenplan voor een romantische risotto met aardbeien en basilicum.

Oh, en nog een kleine tip voor A., in het recept staat 250 gram aardbeien, maar koop maar een grote bak. Dan kunnen jullie elkaar voeren tijdens het koken.

Voor twee personen:

150 gram risottorijst

halve ui

flinke scheut olijfolie

ongeveer 500 ml kruidenbouil-

lon

glas droge witte wijn

verse Parmezaanse kaas

klontje roomboter

250 gram aardbeien

peper

zout

paar blaadjes basilicum

Snijd de helft van de aardbeien in vieren en de andere helft in plakjes. Houd even apart.

Snipper de ui en bak in olijfolie in een pan met dikke bodem. Zet ondertussen een pannetje met de hete kruidenbouillon in de buurt. Als de de ui begint te verkleuren, risotto toevoegen en goed door de olie scheppen totdat de korrels glazig worden.

Voeg de witte wijn toe en laat al roerend door de risotto opnemen. Als alle wijn is verdampt een soeplepel bouillon toevoegen en het proces herhalen tot alle bouillon is opgenomen. Blijf ondertussen goed roeren.

Voeg als de risotto bijna klaar is de plakjes aardbei toe en schep alles goed door elkaar. Laat nog even gaar worden en haal de pan van het vuur.

Roer de roomboter en geraspte Parmezaanse kaas door de risotto, voeg naar smaak peper en zout toe, en schep er de rest van de aardbeien doorheen. Verdeel de aardbeienrisotto over twee diepe borden en garneer met een paar blaadjes basilicum.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg