AEX sluit twee procent hoger na goede opening Wall Street

De Europese beurzen gingen ook vandaag weer op en neer, zoals het koersverloop van de Duitse Xetra-DAX goed laat zien. Foto Reuters / Alex Domanski

De AEX is vanmiddag ruim twee procent hoger gesloten op 283 punten. Ook elders in Europa sloten de beurzen de handelsdag zeer positief af nadat de Amerikaanse beurzen vanmiddag hoger openden en bleven stijgen.

Het was wederom een bijzondere handelsdag op de Amsterdamse beurs: de AEX opende vanochtend al twee procent hoger, maar zakte rond lunchtijd flink weg en stond op een gegeven moment op 269 punten. Na de goede opening van de Dow Jones vanmiddag begon de AEX weer gestaag te stijgen en sloot de Amsterdamse beurs uiteindelijk bijna zes punten hoger op 283,01 punten.

In de rest van Europa was de stemming de laatste twee uur van de handelsdag nog beter dan in Amsterdam. Zo sloot de Londense FTSE100 sloot ruim 3,1 procent hoger en liet de Parijse CAC-40 een plus van 2,9 procent noteren. De Xetra-DAX in Frankfurt deed het nog beter en boekte 3,3 procent winst.

De Italiaanse beurs in Milaan, die onder een vergrootglas ligt vanwege de hoge staatsschuld van Italië, herstelde zich van de beroerde handelsdag van gisteren. Toen noteerde Milaan een gigantisch verlies van 6,7 procent. Vandaag werd een deel van dat verlies weer goed gemaakt, want de Italiaanse beurs sloot 4,1 procent hoger. Ook de Spaanse beurs was goed gestemd vandaag en steeg met 3,6 procent.

    • Pim van den Dool