Advies aan Rutte van spindoctors: geef de fout toe, maar trek je niks aan van gemopper

Premier Rutte moet gewoon toegeven dat hij fout zat met zijn uitspraak over het Europese noodfonds. Maar: hij kan wel weer gerust zeggen dat een premier óók recht op vakantie heeft. Advies van drie communicatiestrategen.

Advies van Jack de Vries, ex-communicatiestrateeg van het CDA

Wat moet premier Rutte zeggen over de Noor Anders Breivik, en het verband tussen hem en PVV-leider Geert Wilders?

„Hij moet de nadruk leggen op het verbindende verhaal. Alle partijen in Nederland namen afstand van het geweld dat Breivik gebruikte, van Alexander Pechtold tot Geert Wilders. Rutte kan dus goed die gemene deler verwoorden: we moeten elkaar niet over en weer gaan veroordelen.”

En over de financiële crisis?

„Leiderschap kun je tonen als je direct invloed kunt uitoefenen op de uitkomst. Dat is hier lastig, de premier heeft beperkte mogelijkheden. Áls hij iets zegt, moet hij zeker weten dat hij later niet hoeft terug te krabbelen. Iets anders is de verwarring over die 50 miljard euro. Daarin moet hij zijn verlies nemen, uitleggen waardoor de verwarring is ontstaan.”

Wat zegt Ruttes stilzwijgen de afgelopen weken over zijn leiderschap?

„Mopperen over gebrek aan leiderschap is van alle tijden, daar moet Rutte zich geen zorgen over maken. Hij komt nog steeds over als aimabele, communicatieve premier. Hij kan gerust zeggen dat ook híj vakantie nodig heeft. Plus dat niet aan de orde is geweest dat hij ergens een reactie op had moeten geven. Hij kan zeggen dat wellicht de indruk bestaat dat hij het voor het zeggen heeft in Europa, maar dat dat toch niet het geval is.”

Advies van Hans Dorreboom, directeur van Van der Hilst Communicatie en PvdA-gemeenteraadslid in Dronten

Wat moet premier Rutte zeggen over de Noor Anders Breivik, en het verband tussen hem en PVV-leider Geert Wilders?

„Doordat hij in die zaak niet pro-actief heeft gereageerd, heeft de oppositie te veel ruimte gekregen. Nu kan hij dat brandje niet meer blussen. Hij zal het moeten afdoen als zaak tussen de politieke partijen, en kan alleen nog in zijn algemeenheid zeggen wat een vreselijk incident het was.”

En over de financiële crisis?

„Hierover moet hij zo lang mogelijk zijn mond houden. Alles wat hij zegt, valt verkeerd. Als hij somber is, ontstaat er paniek. Sussende woorden zullen wantrouwen oproepen. Radiostilte dus, waarbij hij wel met argumenten moet komen waarom hij niets kan zeggen. Het enige is dat hij die fout met 50 miljard euro moet uitleggen. Toegeven zal zijn geloofwaardigheid ten goede komen.”

Wat zegt Ruttes stilzwijgen de afgelopen weken over zijn leiderschap?

„Niets. Iedereen heeft recht op vakantie, en dat begrijpt het publiek ook. Achter de schermen zal hij echt niet stilzitten. Het was anders geweest als zich hier in Nederland rellen zoals in Londen zouden voordoen. Dan had hij natuurlijk aanwezig moeten zijn en zijn emoties moeten tonen.”

Advies van Chris Aalberts, deed onderzoek naar spindoctoring

Wat moet premier Rutte zeggen over de Noor Anders Breivik, en het verband tussen hem en PVV-leider Geert Wilders?

„Over het Nederlandse gedoe kan Rutte gewoon zeggen dat hij daarop niet wil reageren. Dat Alexander Pechtold hier een mening over heeft, is fijn voor hem, maar daar hoeft een premier niets mee. Bovendien speelde deze kwestie alweer enkele weken geleden, de angel is er inmiddels wel uit.”

En over de financiële crisis?

„De publiciteit over zijn fout stopt het snelst als Rutte openheid geeft en nergens omheen draait. Hij moet toegeven dat zijn uitspraken onhandig waren, dat dit nu eenmaal een ingewikkeld Europees proces is.”

Wat zegt Ruttes stilzwijgen de afgelopen weken over zijn leiderschap?

„Dat Rutte geen staatsman zou zijn omdat hij zich op de achtergrond heeft gehouden? Wat een onzin. De VVD en hijzelf zijn nog steeds populair, dus Rutte hoeft zich echt niet bezig te houden met dat kleine groepje mensen dat in de zomer de kranten spelt en de kritiek op hem leest. Nederlanders gaan echt niet pas rustig slapen als de minister-president sussende woorden heeft gesproken over de financiële markten, en dat wéét hij.”

    • Annemarie Kas