Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

800 meter orkest op Erasmusbrug

De 800 meter lange Erasmusbrug in Rotterdam wordt een openbare concertzaal. Honderden muzikanten zullen daar op 11 september een uur lang een muziekstuk spelen. Met dit evenement doet het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival een poging om het record om ‘Het Langste Orkest Ter Wereld’ te vestigen.

Minstens 375 musici moeten achter elkaar op een rij plaatsnemen op de brug over de Nieuwe Maas. Tijdens de recordpoging vormen ze één lange slinger over de brug, legt een woordvoerder uit. „De noten lezen ze op elkaars rug. Een dirigent zal er niet zijn, want het orkest is veel te lang om te leiden.”

De organisatie laat wel op de brug veertig luidsprekers installeren om de maat aan te kunnen geven.

De recordpoging is een onderdeel van het Gergiev Festival dat plaatsvindt van 8 tot 18 september. Op 11 september zijn er in het kader van de manifestatie 24 uur cultuur in de buurt nog dertig andere gratis concerten op de Kop van Zuid in Rotterdam. Dat die dag voor de tiende keer de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten worden herdacht, beseft het festival. „Wij zullen als organisatie absoluut stilstaan bij de herdenking, maar we willen ook vooruit kijken.” Bovendien wilde men aansluiten bij de andere activiteiten op 11 september in samenwerking met 24 uur cultuur.

Tot dus ver hebben ongeveer 300 musici zich aangemeld voor de recordpoging. „Daarmee krijgen we al een groot deel van de brug vol, maar we hebben er zeker 375 nodig.” Zowel amateurs als professionele musici kunnen zich tot 1 september aansluiten bij het orkest.

Het stuk dat Het Langste Orkest ten gehore zal brengen is In C dat de Amerikaanse componist Terry Riley in 1964 schreef. Het is een stuk dat volgens de componist uitgevoerd kan worden door net zoveel musici als maar gewenst is.

„Het leent zich om in verschillende ritmes gespeeld te worden en het is niet moeilijk”, zegt de woordvoerder. „Dat is wel zo handig als de muzikanten elkaar nauwelijks kunnen horen door de afstand waarop ze van elkaar staan.”

De recordpoging is drie weken geleden officieel aangemeld bij het Guinness Book of Records. Een reactie wordt deze week verwacht.