Zorgen over plannen Wereldmuseum R'dam

Dat wil deel van collectie verkopen.

De Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) maakt zich zorgen over de plannen van het Wereldmuseum in Rotterdam. Dat museum wil een groot deel van de collectie verkopen. Door zich te richten op Aziatische kunst, en bijvoorbeeld delen van de Afrika-collectie af te stoten, wil het Wereldmuseum een werkkapitaal opbouwen in verband met de bezuinigingen. De SVCN, het samenwerkingsverband van volkenkundige musea waar het Wereldmuseum zelf ook toe behoort, is bang dat hiermee Nederlands cultureel erfgoed verloren zal gaan. Daarom stuurde de stichting een brandbrief aan directeur Stanley Bremer. Volgens Steven Engelsman, directeur van het Museum Volkenkunde in Leiden en voorzitter van de SVCN, wil Bremer niet onderhandelen over de plannen. In de brief vraagt de SVCN hem niet mee te werken aan de plannen van het Wereldmuseum. „Als deze collecties verkocht worden aan handelaren, zal er een gigantisch gat worden geslagen in de volkenkundige collectie in zijn geheel”, aldus Engelsman. (NRC)