Wall Street sluit opnieuw met fors verlies - ruim vier procent lager

NEW YORK, NY - AUGUST 10: People walk past the New York Stock Exchange during afternoon trading on August 10, 2011 in New York City. Stocks fell sharply again today after a major rebound yesterday. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == De beurs in New York komt maar niet uit de rode cijfers. Foto AFP / Mario Tama

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag opnieuw met flinke verliezen gesloten. De Dow Jones verloor 4,6 procent tot 10.719,48 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 4,1 procent lager en de breed samengestelde S&P500 viel 4,4 procent terug.

De borden op Wall Street kleurden veelal rood doordat de angst dat de Europese schuldencrisis verder escaleert nog altijd niet is weggenomen.

De Dow Jones opende vandaag precies 1,82 procent lager, verloor 205,06 punten en stond kort na half vier op 11.034,71 punten. De Nasdaq opende relatief gezien nog lager: min 2,6 procent. De S&P500 dook bij de opening 1,72 procent omlaag. Die verliezen vielen nog mee, maar vanaf vier uur gingen de koersen hard onderuit.

Eerder vandaag sloten ook de Europese beurzen in mineur. In Amsterdam sloot de AEX 3,4 procent lager. In andere landen waren de verliezen nog groter. De beurzen in Parijs en Madrid verloren beide 5,5 procent. Frankfurt sloot op 5,1 procent in de min en in Milaan was de slotstand zelfs 6,7 procent lager. De FTSE-index in Londen deed het iets beter, maar moest ook 3,1 procent inleveren.

De onrust op de beurzen werd vandaag voornamelijk ingegeven door geruchten uit Frankrijk, dat na de Amerikaanse kredietwaardigheid ook die van Frankrijk zou worden verlaagd. De kosten om Frans schuldpapier te verzekeren stegen daardoor naar nieuwe hoogtes, zo meldt Dow Jones. Banken werden vandaag het hardst getroffen door het negatieve sentiment. Bank of America daalde 10,9 procent en was daarmee de grootste verliezer binnen de Dow Jones-index.

De Federal Reserve kondigde gisteren aan de rentestand nog minstens twee jaar op het huidige lage niveau te zullen houden, nu het economisch herstel trager verloopt dan de centrale bank eerder had verwacht. Fed-voorzitter Ben Bernanke sprak vandaag in het Witte Huis met Obama, in een serie bijeenkomsten over de economie na de verlaging van de kredietwaardigheid van het land en het gevecht over het kredietplafond.

    • Marije Willems