Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Koersen Wall Street kelderen, Europa diep in het rood

Een handelaar op Wall Street zit met de handen in het haar. Foto AP / Richard Drew

De Amerikaanse beurzen zijn een uur na de opening om half vier Nederlandse tijd diep in de rode cijfers beland. Het verlies van de Dow Jones schommelt tussen de drie en de vier procent. De Nasdaq en S&P500 noteren vergelijkbare verliezen.

De Dow opende precies 1,82 procent lager, verloor 205,06 punten en stond kort na half vier op 11.034,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq opende relatief gezien nog lager: -2,6 procent. De breder samengestelde S&P500 dook bij de opening 1,72 procent omlaag. Die verliezen vielen nog mee, maar vanaf vier uur gingen de koersen hard onderuit.

De AEX stond een uur na de opening van Wall Street bijna 3 procent lager. De DAX in Frankfurt kelderde omlaag naar een verlies van 5 procent. De Parijse beurs stond er rond half vijf al bijna even slecht voor: -4,7 procent. De FTSE100 in Londen zakte iets minder ver weg: -2,7 procent.

De handelsdag in Europa was tot halverwege de middag weinig beweeglijk. De meeste beurzen stonden na een flink hogere opening lange tijd zo’n 1 tot 2 procent in het groen. Toen de opening van Wall Street naderde werd de stemming iets minder goed. De futures van de Amerikaanse beurzen voorspelden sinds het begin van de middag namelijk lagere openingen op Wall Street.

De stemming op beurzen in de VS was gisteren nog bijzonder goed nadat de FED aankondigde de rentestand de komende twee jaar op 0, tot 0,25 procent te houden. De Dow Jones boekte uiteindelijk bijna vier procent winst en sloot op 11.240 punten. Ook de Nasdaq en de S&P500 wonnen veel: respectievelijk +5,3 en 4,7 procent winst.

Volg hieronder de koersontwikkeling op de AEX-index vandaag en via Foxepros de koersen van alle belangrijke Amerikaanse en Europese beurzen live: