‘VS doden minstens 20 militanten bij raketaanval in Pakistan’

Strijders van de Pakistaanse Talibaan in Shawal, een plaats op de grens tussen Noord- en Zuid-Waziristan. Foto Reuters / Saud Mehsud

Bij een drone-aanval van de Amerikaanse luchtmacht in het noordwesten van Pakistan zijn vanochtend vroeg minstens 21 mogelijke militanten om het leven gekomen. De aanval was een van de grootste raketaanvallen van de afgelopen weken.

De Amerikaanse drone vuurde vanochtend twee raketten af op de Pakistaanse provincie Noord-Waziristan, de tribale regio aan de grens met Afghanistan die gezien wordt als bolwerk van de Talibaan en andere islamitische militanten. Persbureau Reuters meldt op gezag van lokale functionarissen dat er minstens 21 doden vielen bij de aanval, waaronder lokale Talibaanstrijders en een aantal militanten van Arabische en Oezbeekse komaf.

De raketten troffen een huis dat drie kilometer ten oosten van de stad Miranshah stond, de belangrijkste stad van Noord-Waziristan. Het is volgens Reuters niet duidelijk of er hoge Talibaanleiders of commandanten van Al-Qaeda bij de drone-aanval zijn gedood.

De Amerikaanse drone-aanval op Pakistaans grondgebied zetten kwaad bloed bij een groot deel van de Pakistaanse bevolking, maar de regering laat ze toe omdat ze de financiële steun die ze van Washington krijgt niet in gevaar wil brengen. Bij honderden verschillende drone-aanvallen hebben de VS de afgelopen jaren tientallen kopstukken van de Talibaan en Al-Qaeda gedood.

    • Pim van den Dool