Vooralsnog rustig in de straten van Londen - vandaag veel rechtszaken

A youth makes a rude gesture as he leaves Highbury Magistrates court where he appeared over his alleged involvement in the trouble in London August 10, 2011. Youths fought running battles with police in English cities and towns overnight but London, where thousands of extra police were deployed, was largely peaceful after three turbulent nights in which youths rampaged in parts of the capital virtually unchecked. REUTERS/Cathal McNaughton (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) Een relschopper steekt zijn middelvinger op naar de fotograaf nadat hij Highbury Magistrates court verlaat waar hij moest voorkomen. Foto Reuters / Cathal McNaughton

In Londen is het momenteel relatief rustig in de straten. Alleen in de wijk Eltham zijn relschoppers gesignaleerd, maar door de grote politie-inzet lijkt alles vooralsnog onder controle. Ook in andere steden zijn geen ongeregeldheden gemeld.

In Engeland zijn in verband met de rellen van de afgelopen dagen in totaal al meer dan 1300 mensen gearresteerd. Vandaag was vooral de dag van de voorgeleidingen, vertelt onze correspondent Titia Ketelaar, die vandaag de hele dag in Highbury Magistrates Court in noord-Londen was:

“De jongste die vandaag werd voorgeleid was een 11-jarige jongen, die schuld bekende aan inbraak. Hij had een prullenbak ter waarde van vijfig pond gestolen. De rechtbank probeerde vandaag zo veel mogelijk zaken af te handelen. Veel zaken werden ook doorverwezen naar de Crown Court, de rechtbank met een een jury die zwaardere straffen mogen opleggen. De relschoppers die vandaag voor de rechter kwamen waren van alle leeftijden. Het waren vooral mannen, veelal werkloos.” - Titia Ketelaar, NRC-correspondent in Londen

Vanavond zijn er in Londen 16.000 politiemensen op de been. Gisteren waren dat er nog ‘slechts’ 6.000. Na vier onrustige nachten is de Londense politie onder steeds grotere druk komen te staan, omdat ze telkens niet in staat bleken de rellen onder controle te krijgen. De rellen hebben zich uitgebreid naar Manchester, Birmingham, Liverpool en Nottingham.

Bekijk hier het liveblog van The Guardian voor de laatste ontwikkelingen in Londen.

Hier is goed te zien dat de politie rijendik aanwezig is in het Londense Eltham:

    • Marije Willems