Video: overleden zoon Gaddafi bezoekt ziekenhuis

Screenshot van een YouTube-video van de Libische tv, die beelden toonde van een bezoek van Khamis Gaddafi aan een ziekenhuis.

De Libische opstandelingen meldden vorige week verheugd dat Gaddafi’s zoon Khamis was overleden. De Libische televisie liet echter vanochtend vroeg echter beelden zien van Khamis, waarin te zien was dat hij een ziekenhuis bezocht.

Gaddafi’s zoon zou vorige week bij een NAVO-bombardement zijn omgekomen, maar het militaire bondgenootschap heeft dat ‘nieuws’, dat door de opstandelingen naar buiten werd gebracht, tot op de dag van vandaag niet bevestigd.

In onderstaande video bezoekt Khamis Gaddafi volgens de Libische televisie burgers die gewond zijn geraakt bij NAVO-bombardementen. De opnamen zouden zijn gemaakt in het ziekenhuis van de stad Zlitan, die zo’n 200 kilometer ten oosten van Tripoli ligt.

http://www.youtube.com/watch?v=HqmTLYSccak

Volgens Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die veel over Libië schrijft in NRC Handelsblad, is het waarschijnlijk dat het inderdaad Khamis Gaddafi is die in bovenstaand filmpje te zien is. “De bron over het bericht van zijn dood, de Libische rebellen, blijft gewoon onbetrouwbaar.”

Roelants vergelijkt de zaak met een bericht over Syrië dat vanochtend opdook: de Israëlische sensatiesite DEBKAfile.com meldde het nieuws dat generaal Ali Habib, de Syrische minister van Defensie ie vorige week door Assad vervangen werd, dood in zijn huis was aangetroffen met schotwonden. Het Syrische staatspersbureau SANA ontkende het bericht direct en zond een videoboodschap van Habib uit waarin hij zegt dat het zijn gezondheidstoestand was die hem verhinderde langer minister van Defensie te blijven.

Beelden van de Syrische staatstelevisie, die vanochtend een verklaring van ex-minister van Defensie Habib zou hebben uitgezonden. Foto SANABeelden van de Syrische staatstelevisie, die vanochtend een verklaring van ex-minister van Defensie Habib zou hebben uitgezonden. Foto SANA

    • Pim van den Dool