Uitgelicht

Photographer: Bob Marshak

Film

Mona Lisa Smile (Mike Newell, 2003, VS). Genuanceerd maar middelmatig drama van de regisseur van Four Weddings and a Funeral en Donnie Brasco is vooral bedoeld om Julia Roberts te laten excelleren in een ernstige en wijze rol. Als jonge docente kunstgeschiedenis probeert ze beweging te krijgen in de muurvaste rolpatronen van de Amerikaans jaren vijftig. Ook met Kirsten Dunst, Julia Stiles en Maggie Gyllenhaal.RTL5, 20.30-22.50u.

Eragon (Stefen Fangmeier, 2006, VS/GB/Hongarije). Avonturenepos over jongeman die een ei vindt waaruit een draak wordt geboren. Met het beest gaat hij de slechte koning en diens nog slechtere tovenaar bestrijden. Tamelijk schaamteloze kloon van de Lord of the Rings-trilogie, met Jeremy Irons en John Malkovich. RTL7, 20.30-22.30u.

Informatief

Die neuen Paradiese: Seychellen - ein wahrer Traum. Serie over ongerepte oorden, vanavond over de eilandengroep in de Indische Oceaan ten noordoosten van Madagascar. Dertig jaar geleden werd vijftig procent van de totale oppervlakte uitgeroepen tot natuurgebied. Dat heeft gezorgd voor het behoud van de biodiversiteit. Bioloog Steve Goodman laat ons de ongerepte natuur van de Adabra Atollen zien, het grootste koraalrif van de Indische Oceaan, een uniek ecosysteem. Arte, 19.30-20.15u.

Natural world: Empire of the desert ants. In de woestijn van Arizona begint een jonge honingmier-koningin een agressieve campagne om een eigen rijk te stichten. Rivalen worden meedogenloos afgeslacht, duizenden onderdanen worden opgeofferd aan haar dorst naar dominantie. Moord, kannibalisme, genocide – ze doet alles om op de troon te blijven.BBC 2, 21.00-22.00u.

Planeet Kuifje: Chili en Fiji. Negendelige reeks over bestemmingen voor avontuurlijke reizigers. Vanuit het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve neemt Chris Duchautoit de kijker vandaag mee op een tocht door de Chileense Atacamawoestijn. De reizigers kunnen vanuit de oase San Pedro naar verschillende bestemmingen, o.a de warmwaterbronnen van El Tatio. Daarna gaat het naar de Fiji-eilanden. Daar kunnen duikers haaien voederen of hun intrek nemen op een verder onbewoond eiland, of de rivieren afvaren met kajak of rubbervlot. Eén, 21.05-21.35u.

Levy: de les van Berkelland (2). Laatste deel van twee uitzendingen over de gevolgen van het kabinetsbeleid voor gemeenten. Zijn ondernemers bereid te investeren in gemeenschappelijke voorzieningen als muziekschool, bibliotheek of mantelzorg nu de overheid zich terugtrekt? Levy neemt in de gemeente Berkelland de proef op de som en bezoekt een plaatselijke ondernemersbijeenkomst. Welk bedrijf ziet brood in deze instellingen? Ned.2, 21.20-22.00u.

The code: prediction. Laatste aflevering van driedelige serie waarin Marcus du Sautoy de rekenkundige code onderzoekt die een fundament vormt van de natuur. In dit deel de vreemde wereld van wat er straks gebeurt. Professor Du Sautoys odyssee begint met de maansverduistering – vroeger een bovennatuurlijk verschijnsel, tegenwoordig eenvoudig te berekenen met behulp van een code. Op zijn zoektocht naar antwoord op de vraag wat die code nog meer kan onthullen sneuvelt vanavond de suïcidale reputatie van de lemming, vermijdt Du Sautoy verpletterd te worden, verklapt hij hoe je een seriële moordenaar vangt en ontdekt hij dat de ‘Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything’ niet ‘42’ is (volgens Douglas Adams’ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), maar ‘1.15’.BBC 2, 22.00-23.00u.

Alone in the wild. Laatste aflevering van driedelige serie van en over cameraman Ed Wardle, die dacht dat hij in zijn eentje in de uitgestrekte wildernis van de West-Canadese Yukon kon overleven.Ned.3, 22.45-23.45u.

Kabaal in Kaboel. Documentaire over de laatste joden in Afghanistan. Isaac Levy en Zabulon Simantov wonen ieder in hun eigen deel van de oude synagoge van Kaboel en delen de binnenplaats. De een is tovenaar/genezer en maakt amuletten om demonen mee te verjagen; de ander verkoopt zelf gebrouwen alcohol. Ze hebben al tien jaar geen gesprek meer met elkaar gevoerd en haten de ander zo intens dat ze bij voorkeur elkaars klanten wegjagen. Ned.2, 00.10-01.00u.

Sport

Voetbal: Slovenië - België. Verslag van de oefeninterland in Ljubljana. Canvas, 20.35-22.50u.

Voetbal: Duitsland - Brazilië. Verslag van de oefeninterland in Stuttgart. Na afloop om ongeveer 22.50u samenvattingen van Oostenrijk - Slowakije, Frankrijk - Chili, Roemenië - Argentinië, Slovenië - België en Italië - Spanje.ARD, 20.15-23.30u.

Voetbal: Frankrijk - Chili. verslag van de oefeninterland in Montpellier. TV5, 00.00-02.00u.