Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede Kamer terug van reces voor debat over Grieks steunplan

Den Haag : 19 mei 2011 Verantwoordingsdebat, premier Rutte en minister De Jager luisteren naar de inbreng van PVV-leider Wilders. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 19 mei 2011 Verantwoordingsdebat, premier Rutte en minister De Jager luisteren naar de inbreng van PVV-leider Wilders. foto © Roel Rozenburg Minister De Jager en premier Rutte moeten naar de Kamer komen wegens de 'verkeerde voorstelling van zaken' die ze hebben gegeven over het Griekse steunplan. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer komt volgende week terug van reces voor een debat over het nieuwe steunplan aan Griekenland. Een Kamermeerderheid hekelt de ‘verkeerde voorstelling van zaken’ die premier Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) hebben gegeven over de omvang van het pakket.

Het verzoek voor een algemeen overleg van de vaste Kamercommissie Financiën, dat werd ingediend door de PvdA en D66, wordt gesteund door de VVD, PVV, SP, GroenLinks en de ChristenUnie.

De Tweede Kamer werd vandaag bijgepraat door ambtenaren van het ministerie van Financiën over de deal die is gesloten over financiële hulp aan Griekenland. Daar was de laatste weken veel over te doen, omdat premier Rutte een ander bedrag noemde dan zijn collega’s. Dat gebeurde volgens thesaurier-generaal Hans Vijlbrief, de hoogste ambtenaar van Financiën, omdat Rutte sterk ‘gefocust’ was op de periode tot 2014, terwijl zijn collega’s verder keken tot 2019. Het verschil bedroeg echter vijftig miljard.

Eind vorige maand maakte NRC Handelsblad bekend dat Nederland zich op de eurotop voor een nog groter bedrag heeft gecommitteerd dan De Jager aan de Kamer had gemeld. Nederland moet met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB). Deze 35 miljard euro komt bovenop de 109 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, en 54 miljard namens de private financiële sector.

‘De Jager en Rutte weigeren verantwoordelijkheid voor de fout te nemen’

Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA) en Wouter Koolmees (D66) in een gezamenlijke verklaring:

“Tot nu toe weigeren De Jager en Rutte te erkennen dat Rutte een fout heeft gemaakt van 50 miljard euro. Dat er sprake is van een fout is inmiddels wel duidelijk geworden. De Jager schrijft dat hij de situatie betreurt, maar Rutte en De Jager weigeren vooralsnog verantwoordelijkheid voor de fout te nemen. De Jager en de topambtenaren hebben ook niet de indruk kunnen wegnemen dat de garantstelling van het kabinet aan de Europese Centrale Bank te lang verzwegen is. En dat dit door een onthulling door NRC Handelsblad aan het licht moest komen en niet door een open en eerlijke voorstelling van zaken door het kabinet.”