Turkije uit ook kritiek op Syrië

De harde lijn van de Turken valt op, aangezien Ankara jarenlang een warme relatie onderhield met Syrië.

Turkije wil dat de Syrische president Assad onmiddellijk zijn militaire operaties tegen ongewapende betogers staakt. Anders wacht hem hetzelfde lot als zijn collega’s in Egypte en Libië. Met die boodschap is de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gisteren afgereisd naar de Syrische hoofdstad.

In een tijd dat diplomatieke bezoeken aan Syrië schaars zijn, wordt de Turkse minister vergezeld door collega’s uit Brazilië, India en Zuid-Afrika. De Arabische Golfstaten Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein verbraken zondag het Arabische stilzwijgen en veroordeelden het geweld in Syrië. De harde lijn van de Turken valt op, aangezien Ankara jarenlang een zeer warme relatie onderhield met het regime in Syrië. Zaterdag nog noemde premier Tayyip Erdogan de bloedige onderdrukking van de Syrische opstand „een interne aangelegenheid”. Turkije hief twee jaar geleden de visumplicht op met Syrië, en over de 850 kilometer lange grens wordt de laatste jaren levendig gehandeld.

Met name het geweld tegen betogers in Hama heeft kwaad bloed gezet onder de Turken, die zich nog goed herinneren hoe Assads vader in 1982 in die stad huishield. Turkije waarschuwt „niet slechts toeschouwer bij de gebeurtenissen in Syrië te kunnen blijven”. Toch lijkt Turkije weinig interesse te hebben voor militair ingrijpen, zoals in Libië. (NRC)