‘Syrisch leger doodt elf mensen bij aanval’

Amateurbeelden tonen tanks is de straten van Deir el-Zour. De beelden dateren van gisteren. Foto: AP

Het Syrische leger heeft bij een gepantserde aanval in de stad Homs volgens een mensenrechtenorganisatie elf mensen gedood.

Dat meldt Reuters op basis van berichten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

De aanval vond plaats in de wijk Bab Amro (kaart).

“Soldaten en gevechtsvoertuigen bestormden Bab Amro in de vroege avond. De wijk maakt een bloedbad mee. Het aantal doden gaat waarschijnlijk nog omhoog, want de toestand 7 van de 25 gewonden is kritiek,” vertelde Rami Abdelrahman van de mensenrechtenorganisatie aan Reuters.

Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van nieuws uit het land.

‘Hama in handen van regering’

Hama, de afgelopen maanden een brandpunt van de antiregeringsdemonstraties, lijkt in handen van de regering te zijn. De Syrische regering nodigde vandaag journalisten uit voor een rondleiding door Hama, een stad met zo’n achthonderdduizend inwoners. De straten waren verlaten en pantservoertuigen werden met vrachtwagens de stad uit gebracht. Militairen verwijderden barricades uit het straatbeeld, meldt AP.

Internationale kritiek groeit

De internationale kritiek tegen de Syrische president Bashar al-Assad en het geweld tegen burgers bliijft groeien. Obama gelooft dat het land beter af zou zijn zonder Assad. “We kijken allemaal met afschuw naar wat hij zijn eigen volk aandoet,” zei de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, vanavond.

De Turkse premier Erdogan liet vandaag weten dat het bloedvergieten in het land moet stoppen. Eerder deze week riep ook de Arabische Liga Assad op om het geweld te staken. Enkele Golfstaten haalden hun ambassadeurs terug.

Verschillende mensenrechtengroepen schatten het aantal burgerdoden sinds het begin van de betogingen in Syrië op 1600. Volgens de Verenigde Staten zijn het er meer dan 2000.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Lex Boon