Statenlid hield de Hedwigepolder droog

Robesin stemde vervolgens op VVD, die daarmee verzekerd was van een coalitiemeerderheid in de Senaat.

Forméél was het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin natuurlijk „helemaal nergens bij betrokken”, zegt hij. Maar hij had wel zeer intensief contact met de VVD, in de tijd dat het regeerakkoord tot stand kwam.

De twee zinnen die in het uiteindelijke akkoord over de Hedwigepolder staan, zijn precies zó geformuleerd als Robesin – lid van de Partij voor Zeeland – dat altijd had voorgesteld. Hij had bij de VVD steeds benadrukt dat het kabinet een alternatief zou moeten zoeken voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Maandag vertelde Robesin dat hij betrokken was bij het regeerakkoord, in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Daar kwam zijn bezoek aan het Torentje ter sprake. In de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen voerden premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders een gesprek met Robesin. Na dat onderonsje werd duidelijk dat het Statenlid niet op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zou stemmen, maar op de VVD.

Rutte moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden, en overtuigde de Kamer dat hij Robesin geen enkele toezegging had gedaan om hem over te halen op een coalitiepartij te stemmen, om zo een coalitiemeerderheid te behalen. Volgens het Statenlid had Rutte alleen gezegd dat „wij ons maximaal blijven inzetten om de ontpoldering van de Hedwigepolder te voorkomen”. Robesin: „Natuurlijk heb ik toen wel gedacht: die opstelling moet ik belonen.” Vorige week dreigde de Europese Commissie met juridische stappen als staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) de afspraken over natuurherstel ter compensatie van de uitdieping van de Westerschelde niet nakomt. (NRC)