‘Schippers vergoedt borstkankermedicijn wel degelijk’

Het Ministerie van Volksgezondheid ontkent dat het besloten heeft een nieuw borstkankermedicijn niet te vergoeden, zoals wij eerder vandaag meldden. Het bericht was onvolledig, zegt een woordvoerder van het ministerie aan vakblad Medisch Contact.

Vanmorgen bracht De Telegraaf het bericht dat minister Schippers zich baseerde op basis van het advies van het College voor Zorgverzekeringen om Lapatinib, een medicijn tegen uitgezaaide borstkanker, niet te vergoeden, maar de woordvoerder meldt dat het advies van het College genuanceerder ligt.

Producent van het medicijn GlaxoSmithKline vroeg vergoeding voor het middel bij twee soorten ziektegevallen. Het College heeft niet beiden afgewezen, maar slechts voor een van die gevallen een negatief advies gegeven.

Het medicijn, het door GlaxoSmithKline geproduceerde Lapatinib, kan volgens de specialisten helpen de levensverwachting te verlengen. De pillen-chemokuur zou borstkankerpatiënten waar andere behandelingen geen genezing hebben gebracht de levensverwachting aanzienlijk verlengen. Het zou ook uitzaaiïng in de hersenen tegengaan.

    • Peter van der Ploeg