Sarkozy onderbreekt vakantie voor crisisoverleg Franse regering

Sarkozy eind juli op een bijeenkomst over wijn in Beaume-de-Venise, een plaats in het zuidoosten van Frankrijk. Foto AFP / Eric Feferberg

De Franse president Sarkozy heeft zijn vakantie afgebroken en belegt vanochtend een vergadering met de top van de Franse regering om de wereldwijde economische problemen te bespreken. Dat heeft het kantoor van Sarkozy vanochtend gemeld.

De Franse president vertrok op 1 augustus naar de Franse Rivièra en zou daar drie weken met zijn vrouw Carla Bruni doorbrengen. De president is echter nu al terug in Parijs en praat vanochtend in zijn presidentiële paleis met zijn ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Europese Zaken over “de economische en financiële situatie”. Naar verwachting komen onder meer de onrust op de financiële markten en de voortgaande problemen in de eurozone in de speciale vergadering aan de orde.

De beurs in Parijs, de CAC-40, reageerde vanochtend negatief op de aankondiging van het crisisberaad. De Franse beurs stond rond half elf als enige belangrijke Europese beurs 0,3 procent lager.

De reden van het crisisoverleg is dat de markten zich steeds meer zorgen maken om de toestand van de Franse economie en staatsfinanciën, zegt onze economieredacteur Reneé Postma:

“Iedereen, zowel de kredietbeoordelaars als de Franse regering, roept dat er niets aan de hand is, maar tegelijkertijd zie je de kosten van de verzekeringspremie op het afbetalen van de Franse staatsschuld stijgen. Verder komen vrijdag nieuwe groeicijfers over het tweede kwartaal van de Franse economie. De verwachting is dat de groei van 0,9 procent naar 0,2 procent is gedaald. Daar is spanning over.”

De laatste dagen gaan op de markten de geruchten dat Frankrijk na de VS het volgende land kan zijn dat zijn AAA-status verliest. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s ontkende maandag overigens dat een verlaging van Frankrijk, dat een begrotingstekort van 7 procent heeft, aanstaande is. Zo’n afwaardering zou grote gevolgen kunnen hebben, aldus Postma:

“De Franse rating is belangrijk omdat er maar zes Europese landen zijn met de Triple A-status. Om ervoor te zorgen dat het Europese noodfonds de hoogste kredietstatus behoudt, is het cruciaal dat Frankrijk een Triple A-land blijft. Anders moeten de Europese landen extra geld in het noodfonds storten.”