Sarkozy belooft nieuwe maatregelen om Frans tekort terug te dringen

De top van de regering-Sarkozy was vanochtend bijeen in het presidentiële paleis in Parijs om de wereldwijde economische problemen te bespreken. Foto Reuters

De Franse regering komt met extra maatregelen om het grote begrotingstekort van het land in een hoger tempo te verminderen. Dat maakte het kantoor van de Franse president Sarkozy vanmiddag bekend.

Sarkozy hield vanochtend een crisisberaad met met zijn ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, officieel over “de economische en financiële situatie” van Frankrijk. Hij brak daarvoor zijn vakantie in de Rivièra af.

De nieuwe maatregelen van de regering-Sarkozy zullen op woensdag 24 augustus aanstaande bekend worden gemaakt. De maatregelen moeten de financiële markten de zekerheid geven dat de Franse regering serieus werk maakt van het terugdringen van het grote begrotingstekort van 7 procent. Minister van Financiën Baroin zei na afloop van het crisisberaad dat Sarkozy tijdens het beraad “vasthield aan zijn vastberadenheid om de Franse begrotingsdoelen te halen”.

De reden dat het crisisoverleg is gehouden is dat de markten zich steeds meer zorgen maken om de toestand van de Franse economie en staatsfinanciën, zei onze economieredacteur Reneé Postma eerder vandaag:

“Iedereen, zowel de kredietbeoordelaars als de Franse regering, roept dat er niets aan de hand is, maar tegelijkertijd zie je de kosten van de verzekeringspremie op het afbetalen van de Franse staatsschuld stijgen. Verder komen vrijdag nieuwe groeicijfers over het tweede kwartaal van de Franse economie. De verwachting is dat de groei van 0,9 procent naar 0,2 procent is gedaald. Daar is spanning over.”

    • Pim van den Dool