Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties blijven dalen

De tienjaarsrente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties is vanochtend verder gedaald. De Italiaanse rente op obligaties met een looptijd van tien jaar daalde met zes basispunten tot 5,1%.

De Spaanse rente dook vanochtend even onder de 5 procent en kwam vervolgens uit op 5,01%, wat vier basispunten lager is dan gisteren. De lagere rentes op de Italiaanse en Spaanse obligaties maken het voor de overheden van beide landen goedkoper om geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten.

Geld lenen is ook precies wat de Italiaanse overheid eerder vandaag na het verder dalen van de rentes op de obligaties deed. Persbureau Bloomberg meldt dat Italië voor 6,5 miljard euro aan kortlopende staatsobligaties met een looptijd van één jaar uitgaf tegen een rente van 2,96 procent. Dat tarief laat zien dat ook de rente op kortlopende Italiaanse staatsobligaties flink is gedaald. Een kleine maand geleden was de rente op de éénjaarsobligaties van Italië nog 3,67 procent.

Een van de redenen dat de rentes op de obligaties van de twee landen blijven dalen is het besluit van de Europese Centrale Bank van afgelopen zondag om op grote schaal Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen. Door de stap van de ECB hoeven beide probleemlanden minder nieuwe obligaties uit te geven om hun grote staatsschuld te financieren. Met het opkopen haalt de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de Italiaanse obligaties daalt en Italië weer goedkoper geld kan lenen.

Dat de rentes op de Italiaanse en Spaanse rentes blijven dalen toont volgens Jan Meeus, de chef van de economische redactie van NRC Handelsblad, dat de ECB waarschijnlijk nog altijd intervenieert in de markt en obligaties blijft opkopen.