‘Regering-Obama gaat aftreden president Assad eisen’

De Syrische president Assasd (rechts) met oud-minister van Defensie Ali Habib (links) en de nieuwe minister van Defensie Dawoud Rahja. Foto AFP via SANA

De VS laten hun voorzichtige lijn tegen het Syrische regime varen en zullen binnen een paar dagen aandringen op het aftreden van president Assad. Dat meldt persbureau AP op gezag van bronnen rond het Witte Huis.

Het zou voor het eerst zijn dat de Verenigde Staten Assad oproepen te vertrekken. Hoewel de VS en het Syrische regime al jaren een uiterst gespannen relatie hebben en bepaald geen bondgenoten zijn, beschouwde Washington het regime van Assad tot heel recentelijk als een stabiele factor in een geopolitiek zo belangrijke regio. De laatste weken neemt de druk op de regering-Obama om harder op te treden tegen Assad echter vanuit het binnen- en buitenland toe.

De oproep richting Assad om af te treden gaat volgens de bronnen van AP gepaard met de aankondiging van nieuwe Amerikaanse sancties tegen het Syrische regime. De reden voor de extra stappen zou de aanhoudende belegering van Syrische steden door het leger van Assad zijn. Daarbij vielen volgens Syrische activisten alleen al de afgelopen dagen tientallen mensen zijn gedood.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu was gisteren in Damascus om president Assad ervan te overtuigen het geweld tegen zijn eigen bevolking te stoppen. Arabische landen als Saoedi-Arabië, Bahrein en Koeweit riepen de afgelopen dagen uit protest hun ambassadeurs terug uit Syrië. Assad zelf kondigde gisteravond echter aan dat hij de strijd tegen “terroristische groepen” niet zal staken.