Publiek moet Dickens controleren

Charles Dickens De Universiteit van Buckingham zoekt mensen die willen helpen met het corrigeren van de in totaal 1.101 afleveringen van het tijdschrift dat Charles Dickens (1812-1870) in 1850 begon en dat twintig jaar bestond. De woensdag was de dag waarnaar 300.000 Victorianen vanaf 1850 vol spanning uitkeken. Elke week opnieuw. Dan kwam het nieuwe nummer uit van Household Worlds, het tijdschrift van Charles Dickens, waarin niet alleen kleurrijk werd beschreven wat er die week gebeurd was, maar waarin hij ook afleveringen publiceerde van wat later zijn bekendste boeken zouden worden. The Pickwick Papers, Great Expectations, Hard Times en andere verhalen verschenen daar in volgens veel lezers veel te kleine wekelijkse porties.

Het kleine team van de Universiteit van Buckingham had eerder al de hulp van vrijwilligers gekregen bij digitaliseren van het tijdschrift. Maar nu alle pagina’s zijn gescand en automatisch in tekst zijn omgezet, moeten de foutjes die door de computer werden gemaakt eruit worden gehaald, en dat kan alleen gedaan worden door echte mensen.
Het grote aantal pagina’s, zo’n 30.000, is een probleem voor de academici en in deze tijd van crowdsourcing roepen zij het publiek op om te helpen. 15 procent van de pagina’s was al bewerkt door promovendi en academici van de universiteit zelf. Sinds de oproep in The Guardian vorige week is dankzij nieuwe vrijwilligers intussen 20 procent van de pagina’s klaar.

Het team van de universiteit van Buckingham hoopt op 7 februari 2012 klaar te zijn met het project, want dan is het precies tweehonderd jaar geleden dat de schrijver werd geboren. Charles Dickens publiceerde niet alleen fictie in zijn tijdschrift, maar ook veel sociaal-bewogen journalistiek. Ook anderen liet hij erin publiceren.