Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Polygame sekteleider krijgt levenslang

De polygame leider van een Mormoonse sekte in Amerika is gisteren veroordeeld tot levenslang vanwege seksueel misbruik van minderjarige meisjes. De man, Warren Jeffs (55), sloot ‘spirituele huwelijken’ met 24 meisjes, sommigen niet ouder dan 12 jaar. Volgens Jeffs, die door zijn volgelingen wordt gezien als een profeet, was dit een opdracht van God.

Tijdens de zaak in Texas werd DNA-bewijs aangedragen dat Jeffs een kind heeft verwekt bij een van zijn bruidjes. Het meisje was 15 jaar ten tijde van de bevalling. Ook was er een geluidsopname van het misbruik van een meisje vantwaalf. Op andere opnames vertelt Jeffs een groep tienermeisjes dat ze worden „afgewezen door God” als ze niet ingaan op zijn seksuele avances. Volgens een medewerker van de FBI werden vaders die hun jonge dochters afstonden aan Jeffs beloond met jonge bruiden voor henzelf.

Jeffs erfde het leiderschap van de sekte van zijn vader in 2002. De groep, die ongeveer 10.000 volgelingen heeft, splitste zich ongeveer een eeuw geleden van de Mormoonse kerk af, toen polygamie daar niet langer was toegestaan. Jeffs staat nog altijd aan het hoofd van de sekte, ondanks zijn arrestatie in 2006. Tot zijn veroordeling preekte hij op zondagen via de telefoon.

De Canadese politie liet gisteren weten dat ze onderzoek gaat doen in de Verenigde Staten vanwege aanwijzingen dat een Canadese polygame sekte minderjarige meisjes over de grens stuurde voor huwelijken met oudere mannen, waaronder Jeffs. (AP, Reuters)