Philip Levine wordt nationale dichter Amerika

Philip Levine Philip Levine wordt de nieuwe nationale dichter van de Verenigde Staten.Hij is bekend van zijn gedichten over de arbeidersklasse in autostad Detroit. Philip Levine volgt William Stanley Merwin dit najaar op als Poet Laureate Consultant in Poetry. Levine is gekozen door James Billington, directeur van de Library of Congress. De schrijver twijfelde nog of hij wel officiele dichter van de Verenigde Staten wilde worden. ‘ Maar ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik het niet zou doen.’ Levine wil in zijn nieuwe functie een groter publiek bereiken en onbekende dichters promoten. Hij krijgt daar 35.000 dollar voor betaald. Philip Levine (83) groeide op in Detroit en beschrijft zichzelf als een vakbondsman. Hij ontving in 1995 de Pulitzerprijs voor de literatuur voor zijn poëziebundel The Simple Truth. (Novum)

    • Liesbeth Beneder