Patatmeeuw

De frietkraam van Bram Ladage op het Binnenwegplein is de bekendste vreetplek van Rotterdam. Nog voor koffietijd zit het winkelende publiek er al aan de patat, en dat gaat zo de hele dag door. Ook stadsvogels foerageren er. Een stuk of tien zilvermeeuwen (Larus argentatus) komen in actie zodra iemand zich met een zak patat op een bankje neerzet. Ze gaan brutaal, maar niet agressief te werk: de meeuw loopt op een drafje op de patateter af, stopt vlak voor de voeten en kijkt indringend omhoog. Dit bedelgedrag leidt meestal tot twee soorten reacties. De ‘tiefusvogel’ wordt weggejaagd of men voert de meeuw met patat en/of mayonaise.

De patatmeeuwen van het Binnenwegplein zijn opvallend smerig. De volwassen zilvermeeuwen die volgens het vogelboek een smetteloos wit met lichtgrijs verenkleed moeten hebben, zijn asgrauw – soms bijna zwart – of vertonen een oranjerode gloed. Hoe dat komt, leerde mij de levensgeschiedenis van R-K6, de zilvermeeuw met aan de rechterpoot boven het enkelgewricht een rode ring met de inscriptie K6. Deze zeevogel is nu al minstens twee weken patatmeeuw bij Bram Ladage. Het is een volwassen wijfje dat werd gevangen en geringd op haar nest in het havengebied nabij het Ertsoverslagbedrijf Europoort. Na het broedseizoen trok ze de stad in, met de sporen van ijzererts nog op haar kop. Voert u haar alstublieft ruimhartig, anders gaat ze elders vuilniszakken opentrekken.

    • Kees Moeliker